پاور دلیوری پیشرفتهترین تکنولوژی حال حاضر دنیا برای شارژ سریع باتری دستگاههای الکترونیکی بدون آسیب رساندن به باتری آنها است. تکنولوژی که به کمک آن علاوه بر برطرف شدن مشکل شارژ با تاخیر، قضیه حفظ طول عمر باتری نیز به خوبی رعایت میشود! فناوری Power Delivery از جمله تکنولوژیهای به شدت محبوب است که بیشتر در زمینه شارژ گوشیهایی با سیستم عامل اندروید کاربرد دارد. اما اینکه پاور دلیوری دقیقا چیست و چه کاراییها و مزایایی دارد، داستانی طولانی است که در ادامه این مطلب از پلازا به آن خواهیم پرداخت.
فهرست مطالب:
تکنولوژی شارژ سریع پاور دلیوری (Power Delivery) چیست؟
کوالکام محبوبترین کمپانی در زمینه طراحی و توسعه نرمافزار، اینبار توانسته یکی از جدیدترین تکنولوژیهای روز دنیا را معرفی کند. فناوری پاور دلیوری که هر ساله توسط این کمپانی در حال تغییر و توسعه بوده و توانسته بخش عمدهای مشکلات مربوط به شارژ باتریهای نسل جدید را برطرف کند.
در اصل فناوری Power Delivery تحت عنوان USB PD شناخته میشود. منظور از واژه مخفف PD همان عبارت Power Delivery است. اما سوال اصلی اینجاست که پاور دلیوری چیست و چه کارایی دارد؟
وظیفه اصلی این تکنولوژی افزایش ظرفیت شارژ رسانی و همچنین سرعت شارژ نسبت به فناوری قدیمی USB است! به بیانی واضحتر، با کمک این فناوری باتری تلفنهای همراه با سرعت بیشتر و آسیب بسیار کمتری شارژ خواهند شد. حتی بر اساس آخرین بیانیه کوالکام، قرار است به زودی نسخه USB TYPE-C هم برای این تکنولوژی ثبت گردد تا آیفونهای جدید نیز با این پورت نسل جدید به بازار عرضه شوند!
همچنین بخوانید :
نکته: تکنولوژی Power Delivery از حداکثر سرعت ۲۴۰ وات پشتیبانی میکند. اما نکته مهم اینجاست که شرط اصلی استفاده از این فناوری، وجود توان و ظرفیت کافی در باتری گوشیهای موبایل است. حتی شارژرهایی که از تکنولوژی پاور دلیوری بهره میبرند، بر اساس نیاز شارژ دستگاه سرعت انتقال انرژی را تنظیم میکنند.
مزیت ها و کاربرد پاور دلیوری
فناوری Power Delivery 3.0
جدیدترین نسخه از فناوری پاور دلیوری، نسخه ۳.۰ است که میتواند نهایتا خروجی ۲۴۰ واتی را پشتیبانی کند. از این نسل تکنولوژی PD عمدتا محصولات گرانبها و پیشرفته الکترونیکی استفاده میکنند.
علت اهمیت فناوری پاور دلیوری (Power Delivery)
یکی از دلایل اهمیت بسیار زیاد این تکنولوژی در دنیای پیشرفته کنونی، قابلیت دریافت و ارسال برق به صورت همزمان است. یعنی پاور دلیوری میتواند هم برق را دریافت کرده و هم آن را ارسال کند. حتی کاربران میتوانند تنها با درگاه مجهز به USB PD پاور بانکهای مختلف را شارژ کرده و سپس از آن پاور بانک برای شارژ کردن گوشیهای موبایل و لوازم الکترونیکی استفاده کنند!
مزیتهای قابلیت پاور دلیوری
حال که دانستید پاور دلیوری چیست، بایستی با مزیتها و ویژگیهای این فناوری هم به خوبی آشنا شوید. از جمله بارزترین مزایای این تکنولوژی، امکان شارژ انواع لوازم الکترونیکی از جمله گوشی، لپ تاپ و… است. مهمتر از همه پروسه تامین انرژی مورد نیاز باتری در دستگاههای مختلف توسط پاور دلیوری با استاندارد خاصی صورت میگیرد. در رابطه با امن بودن این تکنولوژی ممکن است برای شما هم سوال پیش بیاید. برای پاسخ به این سوال باید بگوییم که Power Delivery کاملا امن بوده و دقیقا مقدار انرژی مناسبی را به دستگاههای مختلف میرساند. در ادامه بیشتر با مزیتهای این تکنولوژی آشنا خواهید شد.
همچنین بخوانید :
۱. شارژ دو طرفه
ویژگی کاربردی فناوری PD قابلیت شارژ دو طرفه است. یعنی آن دسته از دستگاههایی که از فناوری پاور دلیوری پشتیبانی میکنند، علاوه بر شارژ شدن، میتوانند به عنوان یک شارژر هم عمل کنند! یعنی بعد از تامین انرژی باتری خود، این دسته از دستگاهها میتوانند به عنوان یک شارژر برای تامین انرژی دستگاههای دیگر مورد استفاده قرار بگیرند.
حتی دیوایسها میتوانند در نقش منبع و گیرنده برق، در طول کل فرایند شارژ با یکدیگر در ارتباط باشند! یعنی با وجود این ویژگی تکنولوژی پاور دلیوری چندین برابر بیشتر امنتر خواهد بود.
۲. ولتاژ و جریان پویا و کنترل شده
پاور دلیوری بر خلاف بسیاری از فناوریهای شارژ، دقیقا بر رویکرد هوشمندانه تمرکز میکنند. در واقع این تکنولوژی به دیوایس اجازه میدهد تا به صورت آرام و تدریجی ولتاژ مورد نیاز خود را دریافت کند. وجود چنین انعطافپذیری در فناوری PD آن را امنترین و پرکاربردترین تکنولوژی شارژ و تامین انرژی تبدیل کرده است.
۳. سازگاری با انواع دستگاهها
با وجود اینکه تکنولوژی پاور دلیوری (Power Delivery) اخیرا معرفی شده، اما میتواند از طیف وسیعی از دستگاههایی که USB TYPE-C PD دارند پشتیبانی کند. به لطف بهرهگیری از آخرین تکنولوژیهای روز دنیا، انواع گجتها و آیفونهای سری جدید با پورت USB TYPE-C به بازار عرضه میشوند. حتی این ویژگی سازگاری با انواع دیوایسها باعث میشود تا در دراز مدت حجم زبالههای الکترونیکی به میزان زیادی کاهش یابد. چراکه فناوری PD تنها با کمک یک آداپتور و چند کابل شارژ انواع دستگاهها را میتواند تامین کند.
قابلیت شارژ انواع دیوایس ها با فناوری پاور دلیوری
۴. کاهش مدت زمان شارژ دیوایس
تکنولوژی پاور دلیوری طبق مستندات موجود میتواند ۷۰ درصد سریعتر از شارژ استاندارد ۵ واتی باتری یک گوشی موبایل را شارژ کند! به بیانی سادهتر صفر تا صد انرژی مورد نیاز باتری تلفن همراه شما در زمان خیلی کمتری انجام میشود.
برای افرادی که زمان کافی برای شارژ شدن گوشی موبایل خود ندارند، یک شارژ سریع مجهز به فناوری PD 10 دقیقهای میتواند مشکل آنها را به راحتی برطرف کند.
کاربرد گسترده تکنولوژی PD در پاوربانکها
با توجه به اهمیت بسیار زیادی که تکنولوژی پاور دلیوری در دنیای امروزی دارد، بسیاری از شرکتهای تولید کننده پاور بانک تصمیم گرفتتند تا از این فناوری بهره ببرند. به همین دلیل با مراجعه به بازار خواهید دید که بسیاری از پاوربانکهای نسل جدید از فناوریهای فست شارژ و پاور دلیوری پشتیبانی میکنند.
پس به هنگام خرید پاور بانک حتما دقت داشته باشید که پاور بانک مورد نظرتان از تکنولوژی PD 3.0 و QC 3.0 پشتیبانی کند. اما شاید به محض دیدن این دو واژه PD و QC این سوال در ذهنتان ایجاد شود که این دو فناوری چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟ در ادامه به تفاوتها و ویژگیهای این دو تکنولوژی میپردازیم.
همچنین بخوانید :
تفاوت بین تکنولوژی PD با QC
واژه QC مخفف عبارت Quick Charge بوده و به عنوان تکنولوژی شارژ سریع شناخته میشود. اما سوال اصلی اینجاست که تکنولوژی پاور دلیوری با QC چه تفاوتهایی داشته و کدام نیز بهتر است؟ فناوری QC تحت عنوان یک فناوری همگانی عنوان شده است. اما همانطور که شرکت کوالکام گفته بود این تکنولوژی تنها به دیوایسهایی که از چیپستهای این شرکت بهره میبرند محدود است!
البته شرکت کوالکام به صورت جداگانه برای گوشیهایی که حتی از چیپستهای این کمپانی بهره نمیبرند هم فناوری کوییک شارژ را طراحی کرده. اما وجود چنین محدودیتی باعث شده تا از پاوربانک یا آداپتور دارای QC نتوان برای فست شارژ انواع دستگاهها استفاده کرد.
بر خلاف QC، فناوری پاور دلیوری استانداردی جهانی بوده و از اغلب دستگاههایی که پورت USB-C دارند نیز پشتیبانی میکنند. در مقایسه با کوییک شارژ فناوری PD انعطافپذیری بیشتری داشته و در نتیجه محدودیت کمتری دارد.
بزرگترین نقطه تفاوت این دو تکنولوژی به ولتاژ خروجی آنها مربوط میشود. در واقع بزرگترین علت برتری قابلیت پاور دلیوری نسبت به QC حداکثر توان خروجی آن است. فناوری QC تنها ۱۰۰ وات توان خروجی دارد، در حالی که پاور دلیوری تا ۲۴۰ وات نیز میرسد!
برتری فناوری پاور دلیوری نسبت به فست شارژینگ
انواع نسخه پاور دلیوری PD
احتمالا شما هم نمیدانستید که تکنولوژی پاور دلیوری در چند نسخه عرضه شده است. شرکت کوالکام این تکنولوژی را در طی سال های مختلف توسعه داده و در نسخههای مختلفی عرضه کرده.
نسخه PD 1.0: اولین نسخه از فناوری پاور دلیوری که در آن زمان بیشتر بر روی افزایش توان خروجی تمرکز داشت. حتی این نسخه از پاور دلیوری سازگاری زیادی با دستگاههای مختلف داشت اما در مقابل از انعطافپذیری کمتری در مقایسه با نسخههای بعدی برخوردار بود!نسخه PD 2.0: نسخه دوم این فناوری، با ثابت نگه داشتن ولتاژ از تغییر شدت جریان برای شارژ کردن دیوایس استفاده میکند. در مقایسه با نسخه اول، فناوری PD 2.0 محدوده توان بیشتری داشته و در نهایت شارژ سریعتری را برای باتری فراهم میکند.نسخه PD 3.0: اصلیترین علت برتری سومین نسخه از پاور دلیوری، قابلیت طبقهبندی توان خروجی در دو حالت استاندارد (SPR) و تقویت شده (EPR) است.همچنین بخوانید :
سوالات متداول
در این بخش قرار است به تعدادی از رایجترین سوالات در رابطه با تکنولوژی پاور دلیوری پاسخ کامل بدهیم.
فناوری PD چیست؟
تکنولوژی POWER DELIVERY فناروی مبتنی بر استاندارد نسل جدید USB TYPE-C است. در حال حاضر این فناوری با نسخه ۳.۲ در دسترس است.
منظور از شارژ سریع ۱۸ واتی چیست؟
شارژ سریع ۱۸ واتی بعد از فناوری فست شارژینگ ۱۵ واتی میتوان گفت ضعیفترین نسخه از FAST CHARCHING به حساب میآید!
کلام پایانی
در این مقاله از پلازا، تمامی آنچه که باید در مورد تکنولوژی پرکاربرد پاور دلیوری باید میدانستید را گفتیم. با توجه به تحولاتی که تکنولوژی PD به وجود آورده، قطعا به عنوان یک استاندارد جهانی شناخته میشود. حتی در آیندهای نه چندان دور به احتمال خیلی زیادی از این تکنولوژی در شارژ سریع و امن انواع گجتها و دستگاههای الکترونیکی استفاده خواهد شد!
منتخب کاربران