آبله میمون توسط ویروس Orthopoxvirus که مربوط به خانواده اختلالات آبله بومی قاره آفریقا است ایجاد می شود. با این حال، این ویروس اخیراً در سراسر آفریقا و برخی از کشورهای اروپایی گسترش یافته است. این مقاله ار فروشگاه سلامتی و زیبایی به بررسی موضوع علائم آبله میمون چیست؟ علل، پیشگیری و درمان آبله میمون می پردازد. در ادامه با ما همراه باشید.
علائم آبله میمون چیست؟ علل، پیشگیری و درمان آبله میمون
آبله میمون می تواند از طریق تماس با ترشحات حاوی ویروس که می تواند از سیستم تنفسی، زخم ها یا اشیاء آلوده منشاء بگیرد از انسان به انسان منتقل شود، در حالی که عفونت از طریق قرار گرفتن طولانی مدت در معرض ذرات آئروسل نیز امکان پذیر است.
واکسن آبله تقریباً 85 درصد در کمک به پیشگیری از عفونت آبله میمون مؤثر است.
آبله میمون یک بیماری بومی قاره آفریقا است، اما اخیراً نه تنها در سراسر آفریقا بلکه در اروپا نیز شیوع پیدا کرده است و در نتیجه دانشمندان و سازمان بهداشت جهانی هشدارهایی را صادر کرده و سعی در شناسایی عوامل پشت سر شیوع این بیماری دارند.
آبله میمون چیست و عامل آن کدام ویروس است؟
علائم آبله میمون چیست؟ علل، پیشگیری و درمان آبله میمون
آبله میمون اولین بار در سال 1958 در طی مطالعات بیماری های عفونی در میمون ها کشف شد، در حالی که اولین مورد انسانی در سال 1970 در جمهوری کنگو گزارش شد. پس از آن، موارد بیشتر به کشورهای مرکز و غرب آفریقا محدود شد و بیشتر موارد در جمهوری کنگو و نیجریه گزارش شد.
آبله میمون توسط ویروس ارتوپاکس که از خانواده Poxviradae است که آبله نیز عضوی از آن است ایجاد می شود.
روند شیوع آبله میمون
آبله میمون قبلاً محدود به کشورهای قاره آفریقا بود، اما در سال 2003 موارد بیشتری در کشورهای خارج از منطقه گزارش شد
اگرچه این موارد را میتوان در تماس با بیماران آلوده که منشأ آفریقا داشتند ردیابی کرد. علیرغم اینکه تعداد موارد واقعی به سختی قابل تشخیص است، شیوع بیماری در نیجریه در سال 2017 منجر به 500 مورد مشکوک شد که 200 مورد تایید شد و میزان مرگ و میر آن 3٪ بود.
از سال 2018، تعداد بیشتری از موارد آبله میمون در خارج از آفریقا و از ماه می 2022، موارد متعددی در خارج از منطقه گزارش شده است. اگرچه هنوز هیچ مورد مرگ و میر تایید شده ای از این شیوع فعلی وجود ندارد، اما باعث افزایش توجه در بین کسانی شده است
که این بیماری را مطالعه می کنند، کسانی که سخت تلاش می کنند تا از گسترش دامنه آن جلوگیری کنند.
برنزه کننده فلورسان دارای ترکیبات آنتی اکسیدانی و محافظ پوست می باشد.
کرم برنزه کننده فلورسان با ماندگاری 4 ماهبرنزر فلورسان مخصوص صورت و بدنبرنزه کردن بدون رنگ دهی به لباسبرنزه شدن بدون تغییر رنگبرنزر فلورسان بر گرفته از عصاره میوه ها و گیاهانسولاریوم بدون خشک شدن پوستلوسیون سولاریوم فلورسان مخصوص دستگاه سولاریوم و آفتاببه خاطر داشته باشید برای برنزه کردن بدن خود از بهترین دستگاه سولاریوم و عینک سولاریوم استفاده نمایید.اولتراسان تولید کننده مجهزترین دستگاه سولاریم و لامپ سولاریوم استاندارد مطابق با آخرین استانداردهای جهانی می باشد.شرکت ساسانیان پارسیان کهن تنها نماینده انحصاری برند فلورسان روسیه در ایران، امارات متحده عربی و خاورمیانه می باشد.
روش انتقال و انتشار آبله میمون
انتقال از حیوان به انسان
انتقال از حیوان به انسان از تماس با خون، ترشحات، یا زخمهای باز حیوانات آلوده و همچنین از طریق خوردن گوشت خام نمونههای آلوده سرچشمه میگیرد. در آفریقا، چنین انتقالی می تواند به طور کلی با مصرف جوندگان، از جمله سنجاب ها و موش ها، و همچنین برخی از انواع میمون ها مرتبط باشد. در حالی که دانشمندان هنوز در مورد منشأ واقعی این بیماری مطمئن نیستند، به احتمال زیاد جوندگان همان جایی هستند که این بیماری برای اولین بار منشا گرفته است.
انتقال انسان به انسان
انتقال انسان به انسان زمانی اتفاق می افتد که فرد با ترشحات سیستم تنفسی، زخم باز یا اشیاء آلوده که توسط بیمار آلوده استفاده می شود، تماس پیدا کند. علاوه بر این، ممکن است قرار گرفتن طولانیمدت در معرض آئروسلهایی که از یک بیمار آلوده منشا میگیرند، باعث عفونت شود، به همین دلیل است که کارکنان پزشکی و کسانی که با بیماران آلوده زندگی میکنند در معرض خطر بیشتری هستند. همچنین ممکن است این ویروس پس از تولد یا در دوران بارداری از مادر به نوزاد منتقل شود.
آیا آبله میمون از طریق جنسی قابل انتقال است؟
هیچ تاییدی مبنی بر اینکه آیا این ویروس میتواند از طریق جنسی منتقل شود وجود ندارد، اما گزارشهای اخیر از افزایش موارد در میان مردان همجنسگرای فعال جنسی با شاخصهای بیماری در اندام تناسلی آنها و اطراف آنها به این فرضیه منجر شده است که آبله میمون میتواند از طریق مقاربت یا در حین فعالیت جنسی منتقل شود.
مقاله پیشنهادی: دلمه روی صورت: علل، درمان های خانگی و پیشگیری
احتمال عفونت و گروه های پرخطر
از مطالعات انجام شده در مورد انتقال این بیماری، مشخص شده است که افرادی که بیشتر در معرض خطر هستند افرادی هستند که در مناطق نزدیک به شیوع بیماری زندگی می کنند یا کسانی که به کشورهای آفریقایی سفر کرده اند. افرادی که تماس نزدیک با حیوانات یا بیماران آلوده داشته اند، کادر پزشکی، محققانی که در حال مطالعه این بیماری هستند، افرادی که با یک بیمار آلوده زندگی می کنند، افرادی که در حال فعالیت با یک بیمار آلوده هستند، و کسانی که در مناطق جنگلی در مجاورت زندگی می کنند، همگی بیشتر احتمال دارد به این بیماری مبتلا شوند. با این حال، میزان انتشار ویروس از راه های دیگر هنوز بسیار پایین است.
علائم آبله میمون
علائم آبله میمون چیست؟ علل، پیشگیری و درمان آبله میمون
آبله میمون یک دوره کمون بین 6 تا 13 روز دارد و پس از آن علائم شروع به تظاهر می کنند. علائم را می توان به 2 مرحله اصلی تقسیم کرد که به شرح زیر است:
فاز 1: روزهای 0-5
یک تب سردرد درد کمر درد خستگی غدد لنفاوی متورم
غدد لنفاوی متورم علامتی است که آبله میمون را از آبله مرغان متمایز می کند، زیرا دومی باعث ایجاد این علامت نمی شود.
مرحله راش: روزهای 1 تا 3 پس از شروع تب
بثورات بیشتر روی صورت و بازوها به جای روی شکم بیمار ایجاد می شود. با این حال، بثورات روی دستها، پاها، دهان و داخل و اطراف چشمها نیز میتواند رخ دهد. به صورت راش قرمز و کهیر شروع می شود، اما به زودی به جوش های شفاف تبدیل می شوند که پس از مدتی زرد می شوند و در نهایت خشک می شوند و می افتند. در موارد شدید، این چروکها میتوانند بسیار بزرگ شوند و هنگام کنده شدن قسمتهایی از پوست را از بین ببرند، اگرچه همه علائم معمولاً پس از ۲ تا ۴ هفته بدون درمان از بین میروند.
عوارض جدی مرتبط با این اختلال عبارتند از: عفونت های مکرر، ذات الریه، عفونت های خونی، عفونت های سیستم عصبی و از دست دادن بینایی ناشی از عفونت چشم.
شدت بیماری و میزان مرگ و میر
علیرغم اینکه علائم مشابه آبله است، علائم آبله میمون در واقع کمتر خطرناک است و اکثر بیماران بدون درمان در عرض 2 تا 4 هفته پس از ابتلا به ویروس بهبود می یابند. میزان مرگ و میر برای این بیماری تقریباً 0-11٪ است که بیشتر مرگ و میرها در کودکان رخ می دهد. علاوه بر این، آمارهای اخیر نشان می دهد که میزان مرگ و میر بین 3 تا 6 درصد کاهش یافته است و کودکان، نوجوانان و کسانی که نقص سیستم ایمنی دارند بیشتر در معرض خطر هستند زیرا اکثر جمعیت بزرگسال واکسن آبله دریافت کرده اند که می تواند نقشی در محافظت از آنها در برابر آبله میمون ایفا کند.
علائم آبله میمون چیست؟ علل، پیشگیری و درمان آبله میمون
تشخیص آبله میمون
بیمارانی که راش را نشان می دهند باید برای رد سایر بیماری های مرتبط مانند آبله، آبله مرغان، گال، سیفلیس ، آلرژی های پوستی و آلرژی های دارویی تحت تشخیص قرار گیرند. علاوه بر این، وجود غدد لنفاوی متورم نشان دهنده این است که بیمار ممکن است به جای آبله یا آبله مرغان به آبله میمون مبتلا باشد. با این وجود، کارکنان پزشکی معمولاً سعی میکنند تشخیص خود را با غربالگری اضافی تأیید کنند (غربالگری ذرات پوست یا مایعات پوسچول توصیه میشود)، از جمله آزمایش واکنش زنجیرهای پلیمراز (PCR) که شامل برداشتن نمونه بافت از بیمار و فرستادن آن برای آزمایش آزمایشگاهی است. بیماران همچنین باید حتما علائم و بازه زمانی خود را در میان بگذارند و همچنین در صورت دریافت واکسن های مربوط به این نوع بیماری که ممکن است نتیجه مثبت کاذب داشته باشد به پزشک خود اطلاع دهند.
ژل لاغری هات چیلی روشی ایمن و مؤثر برای لاغری فوری و چربیسوزی موضعی
پیشگیری از عفونت آبله میمون
واکسن آبله می تواند در کاهش احتمال ابتلا به آبله میمون تا حدود 85 درصد نقش داشته باشد
اما واکسن هایی نیز وجود دارند که به طور خاص برای محافظت در برابر آبله میمون ساخته شده اند. گذشته از اینها، عادات خاصی وجود دارد که می تواند به افراد در کاهش خطر ابتلا به عفونت کمک کند، به شرح زیر:
مرتب دست ها را با صابون یا ژل الکلی بشویید از تماس با بیماران مبتلا خودداری کنید از مصرف گوشت خام خودداری کنید از تماس با حیات وحش و ترشحات حیوانات مشکوک به بیماری مانند میمون ها و جوندگان خودداری کنید.
افرادی که در مراکز تحقیقاتی و کادر پزشکی کار می کنند باید از PPE برای کاهش خطر ابتلا به عفونت استفاده کنند.
علائم آبله میمون چیست؟ علل، پیشگیری و درمان آبله میمون
درمان آبله میمون
اکثر بیماران مبتلا به آبله میمون بدون نیاز به درمان بهبود می یابند، بنابراین بیشتر مراقبت ها معطوف به درمان علائم است
مانند استفاده از محلول های نمکی و مواد مغذی داخل وریدی برای کاهش خطر بروز عوارض و جلوگیری از هر گونه عوارض جانبی طولانی مدت. با این حال، برخی کشورها از داروهای ضد ویروسی از جمله تکوویریمات و سیدوفوویر نیز استفاده می کنند.
اگرچه شیوع کنونی آبله میمون به سطح خطرناکی نرسیده است و نرخ مرگ و میر در حال حاضر جای نگرانی ندارد، طبیعت دائماً در حال تغییر این گونه ویروسها به این معنی است که ما باید هوشیار باشیم و مطمئن باشیم که آخرین اخبار پیرامون این بیماری را دنبال میکنیم.
منبع