[
سیستم عامل اندروید 16 بهزودی منتشر میشود و بیشتر بر بهبودهای فنی و تجربه کاربری تمرکز دارد تا ظاهر و طراحی.
به گزارش تکراتو و به نقل از digitaltrends، نسخه جدید سیستمعامل اندروید یعنی Android 16 وارد مراحل پایانی توسعه شده و انتشار نسخه نهایی آن تنها چند هفته دیگر باقی مانده است.
برخلاف سالهای قبل، این بهروزرسانی زودتر از موعد معمول معرفی شده و تمرکز اصلی Google بیشتر بر بهینهسازیهای داخلی و کاربردی است تا تغییرات ظاهری.
همه چیز درباره اندروید 16
سال گذشته، Android 15 بیشتر به موضوعاتی مانند حریم خصوصی پرداخت و ویژگیهایی مانند ضبط جزئی صفحه و فضای خصوصی را معرفی کرد. در Android 16 نیز به نظر نمیرسد که Google برنامهای برای ایجاد تغییرات ظاهری بزرگ داشته باشد.
اگر به این بهروزرسانی علاقهمند هستید، در ادامه همه چیزهایی که باید درباره Android 16 بدانید را برایتان آوردهایم؛ از تاریخ انتشار گرفته تا گوشیهایی که آن را دریافت میکنند و قابلیتهای جدیدی که ممکن است در نسخه نهایی قرار بگیرند.
تاریخ انتشار اندروید 16
اندروید 16
Google نسخههای پیشنمایش توسعهدهنده و بتای Android 16 را چند ماه زودتر از همیشه منتشر کرد. در حال حاضر نسخه بتای سوم این سیستمعامل در دسترس است و به مرحله پایداری پلتفرم رسیدهایم؛ یعنی تمرکز شرکت بیشتر بر رفع اشکال و بهینهسازی نهایی است تا افزودن قابلیت جدید.
این بازه زمانی برای توسعهدهندگان در نظر گرفته شده تا اپلیکیشنهای خود را با نسخه جدید تطبیق دهند.
با توجه به زمانبندی موجود، انتظار میرود نسخه پایدار Android 16 بعد از ماه آوریل منتشر شود. اگرچه هنوز بیانیه رسمیای در اینباره صادر نشده، اما رویداد سالانه Google I/O که امسال در ۲۰ مه برگزار میشود، زمان مناسبی برای انتشار رسمی خواهد بود.
کدام گوشیها میتوانند Android 16 را دریافت کنند؟
در حال حاضر، Android 16 تنها برای گوشیهای Pixel متعلق به Google در دسترس است؛ آن هم از مدل Pixel 6 به بعد. فهرست گوشیهایی که اکنون نسخه بتا را پشتیبانی میکنند به شرح زیر است:
Pixel 6 / 6 Pro
Pixel 6a
Pixel 7 / 7 Pro
Pixel 7a
Pixel Fold
Pixel Tablet
Pixel 8 / 8 Pro
Pixel 8a
Pixel 9 / 9 Pro / 9 Pro XL
Pixel 9 Pro Fold
مدل تازهمعرفیشده Pixel 9a هنوز بهطور رسمی در این فهرست نیست، اما مشکلی برای اجرای Android 16 روی آن وجود نخواهد داشت.
اگر مایل هستید نسخه بتای Android 16 را روی گوشی خود نصب کنید، میتوانید از طریق لینک مربوطه اقدام کرده و دستگاه مورد نظر را انتخاب کنید.
فاصله زمانی کوتاه بین انتشار Android 15 و Android 16 باعث شده فرصت زیادی برای افزودن ویژگیهای جدید نباشد، اما برخی قابلیتهای جالب همچنان به نسخه امسال اضافه شدهاند.
بهروزرسانیهای زنده در اعلانها
یکی از ویژگیهای کاربردی Android 16، پشتیبانی از اعلانهای زنده است؛ مخصوص اپلیکیشنهایی که اطلاعات حساس به زمان دارند. نمونه واضح آن، اپهای سفارش غذا یا درخواست تاکسی هستند.
از این پس، پیشرفت وضعیت سفارش یا زمان باقیمانده تا رسیدن راننده به شکل نوار پیشرفت متحرک، هم در بالای اعلانها و هم روی صفحه قفل نمایش داده خواهد شد.
این قابلیت مشابه آن چیزی است که در iOS با نام Live Activities وجود دارد و برخی برندهای تولیدکننده گوشی اندرویدی مانند OnePlus نیز آن را بهصورت اختصاصی پیادهسازی کردهاند. اما اکنون Google قصد دارد این ویژگی را به یک استاندارد عمومی در Android 16 تبدیل کند.
توسعهدهندگان میتوانند با استفاده از APIهای مخصوص، وضعیت لحظهای اپهای خود را از طریق آیکونهای متحرک به کاربر نمایش دهند. اگر کاربر مستقیماً اعلان را باز نکند، اطلاعات در قالب آیکونهای کوچک و کپسولیشکل در نوار وضعیت به نمایش در میآید و تنها موارد مهمی مثل زمان باقیمانده نمایش داده میشود.
بهجز اپهای سفارش غذا و حملونقل، قابلیت Live updates میتواند برای نمایش زمان تقریبی رسیدن در Google Maps نیز کاربرد داشته باشد؛ حتی زمانی که اپلیکیشن در پسزمینه قرار دارد. البته استفاده عملی از این قابلیت وابسته به پشتیبانی اپلیکیشنها است، اما انتظار میرود برندهایی مانند Uber بهزودی از آن پشتیبانی کنند.
Google در کنار معرفی Easter Egg جدید اندروید، نحوه کار این قابلیت را نیز به نمایش گذاشته است.
پخش مشترک صدا (Audio Sharing)
اندروید 16
یکی از ضعفهای هدفونهای بلوتوث نسبت به هدفونهای سیمی، عدم توانایی در پخش همزمان صدا برای دو نفر بود. حتی با گذشت حدود یک دهه از حذف جک هدفون توسط Apple، هنوز بلوتوث نتوانسته جایگزینی مناسب برای آن ارائه دهد.
اکنون Google قصد دارد این مشکل را با قابلیتی به نام Audio Sharing حل کند. با این قابلیت، صدای در حال پخش از یک هدفون یا ایرباد بلوتوثی، میتواند همزمان برای هدفون شخص دیگری نیز ارسال شود. در واقع یک نفر کنترل پخش صدا را بر عهده دارد و بقیه میتوانند به چیزی که Google آن را جریان صوتی مینامد، بپیوندند.
این ویژگی بر پایه فناوری Auracast عمل میکند؛ روشی برای پخش صوتی که افراد میتوانند مانند ایستگاههای رادیویی، به کانالهای مشخص گوش دهند. تنها شرط استفاده از Audio Sharing این است که هدفون از Bluetooth Low Energy پشتیبانی کند و گوشی نیز قابلیت Auracast را داشته باشد.
این قابلیت فعلاً فقط روی Pixel 8 و مدلهای جدیدتر آن فعال است (به جز Pixel 8a). در مورد سایر گوشیهای اندرویدی، باید دید کدام برندها پشتیبانی از Auracast را اضافه میکنند.
تیم Android Authority موفق شدهاند این قابلیت را فعال کرده و نگاهی اولیه به رابط کاربری آن داشته باشند، اما فعلاً برای عموم کاربران فعال نشده است.
علاوه بر هدفونها، افرادی که از دستگاههایی مانند سمعکهای خاص استفاده میکنند نیز میتوانند به جریان صوتی متصل شوند، گرچه ممکن است کیفیت صدا کاهش پیدا کند.
نرخ نوسازی تطبیقی
امروزه بیشتر گوشیهای اندرویدی نمایشگرهایی با نرخ نوسازی بالاتر از ۶۰ هرتز دارند. اما همین نرخهای بالاتر مانند ۱۲۰، ۱۴۴ و حتی ۱۶۵ هرتز باعث مصرف بیشتر باتری میشوند. از طرف دیگر، همه اپلیکیشنها با این نرخهای بالا هماهنگ نیستند که میتواند باعث پرش تصویر یا ناهماهنگی در رابط کاربری شود؛ چیزی که معمولاً با عنوان “jank” شناخته میشود.
بعضی از گوشیهای ردهبالای اندرویدی این مشکل را با استفاده از نمایشگرهای LTPO که نرخ نوسازی متغیر را پشتیبانی میکنند، حل کردهاند. به عنوان مثال، یک گوشی پرچمدار در سال ۲۰۲۵ میتواند نرخهایی مانند ۱، ۱۰، ۲۴، ۳۰، ۴۸، ۶۰، ۷۲، ۹۰ و ۱۲۰ هرتز را نمایش دهد.
نمایشگر با توجه به محتوای در حال نمایش، به مناسبترین نرخ نوسازی تغییر میکند. اما گوشیهای میانرده معمولاً فقط نرخهایی مانند ۳۰، ۶۰ و ۱۲۰ هرتز را پشتیبانی میکنند.
حتی در گرانترین گوشیها نیز انتخاب نرخ نوسازی مناسب به نوع محتوای در حال نمایش بستگی دارد و ممکن است تأخیر چند میلیثانیهای ایجاد کند. همچنین اکثر نمایشگرها طوری تنظیم شدهاند که در هر نرخ نوسازی، از حالت رنگی متفاوتی استفاده کنند.
برای حل این مشکل، Google نگاهی به مانیتورهای مخصوص بازیهای کامپیوتری انداخته و ویژگیای به نام نرخ نوسازی تطبیقی را بهصورت عمیقتر در چارچوب Android قرار داده است.
اگرچه این ویژگی اولین بار در Android 15 معرفی شد، اما در Android 16 کاربردیتر و فراگیرتر شده است. این ادغام عمیقتر باعث میشود تغییر نرخ نوسازی روانتر و بدون تغییر حالت رنگی نمایشگر انجام شود و اپلیکیشنهای بیشتری بتوانند از آن استفاده کنند.
علاوه بر بهبود روانی رابط کاربری، نرخ نوسازی تطبیقی میتواند به صرفهجویی در مصرف باتری نیز کمک کند، زیرا نمایشگر فقط در مواقع لازم از نرخهای بالا استفاده میکند.
واکنشهای لرزشی متناسب با اپلیکیشنها
در طول سالها، برندهای اندرویدی بارها سعی کردهاند بازخورد لرزشی مشابه آیفون ارائه دهند. برخی مانند OnePlus موفق شدهاند در آلارمها و زنگهای تماس در گوشیهای پرچمدار چنین تجربهای را ایجاد کنند. اما بهجز چند بازی خاص که به ویژگی لرزش چهاربعدی معروف هستند، این حوزه تقریباً نادیده گرفته شده است.
در Android 16، Google کنترلهای جدیدی را برای لرزش در اختیار توسعهدهندگان قرار داده تا بتوانند الگوهای مختلفی از لرزش را برای اعمال مختلف در اپلیکیشنهایشان تعریف کنند.
Google اعلام کرده APIهای جدید اجازه میدهند توسعهدهندگان دامنه و فرکانس لرزش را دقیقتر تنظیم کرده و تأثیر سختافزار (مثل موتور لرزشی) را کاهش دهند.
نتیجه این کار، بازخوردهای لرزشی دقیقتر و هماهنگتر در اپهای مختلف خواهد بود، البته به شرطی که توسعهدهندگان از این قابلیت استفاده کنند.
ایستر اگ جدید
یکی از تغییرات ملموس برای کاربران در Android 16، بازطراحی قابل توجه ایستر اگ این نسخه است؛ سنتی که از ابتدای Android وجود داشته است. در Android 16، بازی فضاییای که از Android 14 معرفی شده بود، حالا کاملتر شده است.
مانند نسخههای قبلی، در این بازی میتوانید در فضا شناور شوید و اجرام آسمانی مختلفی را پیدا کنید. اما حالا تعداد بیشتری از این اجرام در دسترس هستند و حتی میتوانید روی آنها فرود بیایید. Google همچنین یک حالت خلبان خودکار اضافه کرده تا اگر با کنترلهای بازی راحت نیستید، فقط تماشا کنید و از آن لذت ببرید.
وقتی روی سیارهای فرود میآیید، پرچمی کوچک به نشانه موفقیت برافراشته میشود. هنگام بلند شدن نیز انیمیشنی از پرتاب فضاپیما پخش میشود. اگر دنبال امتیاز گرفتن هستید، خبری از چکپوینت نیست — حداقل ما چیزی ندیدیم.
برخلاف نسخههای قبلی، میتوانید بازی را به حداقل برسانید و بعداً از طریق اعلان ثابت به آن برگردید. این اعلان دائمی نمونهای از قابلیت Live updates است که در بالا به آن اشاره کردیم و میزان پیشرفت شما را نشان میدهد. اگر این اعلان را حذف کنید، باید بازی را از ابتدا شروع کنید.
کنترلهای دوربین
Google تغییرات فنی متعددی را در الگوریتمهای دوربین Android اعمال کرده که محدود به گوشیهای Pixel نخواهد بود.
اول، قابلیت نوردهی ترکیبی معرفی شده که اجازه میدهد بخش خاصی از عکس را روشن یا تیره کنید و بقیه تصویر توسط نوردهی خودکار تنظیم شود.
اپلیکیشنها میتوانند بهطور همزمان کنترل ISO و زمان نوردهی را در کنار نوردهی خودکار داشته باشند که انعطافپذیری بیشتری در تنظیم نور فراهم میکند. این قابلیتها فقط به اپ دوربین گوشی محدود نیست و اپهایی مثل Instagram و Snapchat نیز میتوانند از آن استفاده کنند.
دوم، اپهای ضبط ویدیو اکنون میتوانند بهطور جداگانه رنگ و دمای رنگ را کنترل کنند، نه فقط تعادل رنگ سفید. این باعث میشود ضبط ویدیو با دقت رنگی بیشتری انجام شود.
سوم، Google به اپهای متفرقه مانند Instagram و Snapchat اجازه داده تا از حالت شب داخلی گوشی برای گرفتن عکسهای بهتر در نور کم استفاده کنند.
در نهایت، پشتیبانی از فرمت HEIC در عکسهای دارای حرکت بهبود یافته و دادههای HDR در قالب UltraHDR حفظ خواهند شد.
ضبط ویدیو حرفهای پیشرفته (APV)
در Android 16، ضبط ویدیو با پشتیبانی از پروفایل APV 422-10 بهبود پیدا کرده است. APV یا Advanced Professional Video یک کدک ویدیویی با کیفیت بالاست که از رمزگذاری ۱۰ بیتی و نرخ بیت تا ۲ گیگابیت بر ثانیه پشتیبانی میکند و در عین حفظ کیفیت تقریباً بدون افت، ۲۰ درصد فضای کمتری نسبت به کدکهایی مانند HEVC مصرف میکند.
محلی برای ذخیره سوابق سلامت
Google امکان ذخیره سوابق سلامت کاربران را فراهم کرده و آنها را برای سایر اپلیکیشنها نیز قابل خواندن کرده است. میتوانید سوابق پزشکی خود را در قالب FHIR ذخیره کرده و از طریق اپ Health Connect با سایر اپها به اشتراک بگذارید.
به این ترتیب، مثلاً سوابق دیجیتال سلامت خود را از اپ بیمارستان دریافت کرده و در اپهای دیگر مانند اپهای تشخیص یا پیشبینی بیماری استفاده کنید.
حالت محیطی برای سمعکهای BLE
در Android 16، سمعکهایی که از Bluetooth Low Energy استفاده میکنند، میتوانند حجم صدای خود را با توجه به میزان صدای محیط تنظیم کنند. یعنی اگر در محیطی شلوغ باشید، صدا کاهش مییابد و اگر محیط ساکت باشد، صدا افزایش مییابد.
همچنین Android 16 میتواند در طول تماس تلفنی بین میکروفون سمعک و میکروفون گوشی جابجا شود. این قابلیت در محیطهای شلوغ که سمعک ممکن است صدای کافی را دریافت نکند، بسیار کاربردی خواهد بود.
حالت دسکتاپ
اندروید 16
در چند نسل گذشته، Google در حال توسعه یک حالت دسکتاپ بومی برای Android بوده؛ چیزی شبیه به رابط Chrome OS که هنگام اتصال گوشی به نمایشگر بزرگتر فعال میشود.
سامسونگ مدتهاست قابلیت مشابهی را با نام DeX ارائه میدهد، اما هدف Google ارائه یک استاندارد یکپارچه برای همه گوشیهاست.
امسال پیشرفتهای زیادی در این زمینه حاصل شده، از جمله امکان ضبط صفحه نمایش مخصوص مانیتور خارجی. اما هنوز خبری از عرضه عمومی این قابلیت نیست.
احتمالاً در ماههای آینده و با معرفی نسخه پیشنمایش Android 17 شاهد تغییراتی باشیم. همچنین بعید نیست در رویداد Google I/O در ماه مه، نگاهی به آن بیندازیم.
منبع ]
دانلود آهنگ