سالهای مدیدی است که شرکت کوالکام در عرصه تولید تراشه گوشیهای هوشمند از جایگاه رفیعی برخوردار بوده، چرا که تمامی فعالان اصلی این حوزه برای تامین قطعات مورد نیاز تلفنهای هوشمند خود به این شرکت وابسته بودهاند. با این حال، دو تا از بزرگترین سازندگان گوشی در سطح جهان، یعنی سامسونگ و اپل، اقداماتی را در راستای کاهش وابستگی خود به کوالکام آغاز کردهاند.
زمان زیادی لازم است تا هر دوی این شرکتها بتوانند جایگزینهایی را ایجاد کنند که حداقل از نظر کیفیت با محصولات کوالکام برابری کنند. به نظر میرسد حتی پذیرش گزینههایی که در سطح مطلوب و بینقص نباشند، هر دو شرکت تمایل به دنبال کردن آن به عنوان یک راهبرد عملی دارند.
سامسونگ در طول تاریخ، رابطهای پر از فراز و نشیب با کوالکام داشته است. اغلب اوقات، تلفنهای این شرکت مجبور بودهاند به پردازندههای اسنپدراگون نسل دوم متکی باشند. برای بسیاری از طرفداران سامسونگ همواره یک نکتهی آزاردهنده این بوده که این شرکت کرهای همچنان در اکثر بازارهای جهانی، گوشیهایی را با تراشههای اگزینوس اختصاصی خود به فروش میرساند. دلیل اصلی این امر آن است که پردازندههای اسنپدراگون به طور سنتی، عملکرد بهتری را نسبت به رقبای اگزینوس خود ارائه دادهاند.
با معرفی سری Galaxy S23، این شرکت ملزم شد که تمامی مدلهای این سری را در سراسر جهان با پردازندههای اسنپدراگون عرضه کند. مصرفکنندگان از سامسونگ این سوال را داشتند که چرا آنهانمیتوانند هر سال از این مزیت بهرهمند شوند. سامسونگ با عرضه سری Galaxy S24 مجدداً به تقسیم منطقهای بازگشت، اما پس از آن بار دیگر مجبور شد به طور انحصاری از اسنپدراگون برای سری Galaxy S25 استفاده کند.
اکنون آشکار شده که سامسونگ بار دیگر گوشیهای پرچمدار آتی خود را بر اساس مناطق مختلف جغرافیایی به دو نسخه با پردازندههای اسنپدراگون و اگزینوس تقسیم خواهد کرد. این شرکت به سختی در تلاش برای توسعه یک چیپست ۲ نانومتری با نام Exynos 2600 به منظور تامین نیروی سری Galaxy S26 است. اما مشکلاتی که در زمینه بازده تولید وجود دارد، بدین معناست که سامسونگ احتمالاً تنها برای بازارهای اروپا (و چند بازار دیگر) از تراشههای اگزینوس استفاده خواهد کرد.
این موضوع نمایانگر آن است که سامسونگ با ارادهای راسخ به سوی استفاده کامل از اگزینوس پیش میرود و اسنپدراگون کماکان به عنوان یک گزینه جانشین موقتی باقی خواهد ماند. افزون بر این، در سال جاری، اپل نیز از روش سامسونگ پیروی کرده و مودم ساخت خود، یعنی C1 را در آیفون 16e عرضه کرد. این مودم که سالها در دست توسعه بود، پس از تلاشهای ناموفق متعدد سرانجام اپل را قادر ساخت تا جایگزینی شایسته برای تراشههای کوالکام که همواره از آنها بهره میبرده، تولید کند.
بر اساس گزارشهای موجود، اپل در نظر دارد به زودی استفاده از مودمهای ساخت خود را در مدلهای پرچمدار آیفون آغاز کند. گفته میشود که مدل آیفون ۱۷ و آیفون ۱۷ ایر، هر دو به تراشههای مودم داخلی اپل مجهز خواهند شد. این شرکت دامنه استفاده از تراشههای مودم خود را گسترش داده و در آیندهای نزدیک، تمامی دستگاههای اپل از آنها بهرهمند خواهند شد.
بدیهی است که استفاده از قطعات تولید شده توسط یک شرکت خارجی در گوشیهای شما، پرهزینهتر از تولید قطعات توسط خودتان خواهد بود. سامسونگ زمانی که ناچار شد تمامی مدلهای Galaxy S25 را با پردازنده اسنپدراگون عرضه کند، مبلغ ۴۰۰ میلیون دلار ضرر را متحمل شد. به طور مشابه، بزرگترین گلایه اپل از کوالکام، هزینههای مربوط به مجوزهای آن بوده است.
شکی نیست که Qualcomm تراشههای بینظیری تولید میکند. مودم C1 هنوز به خوبی جایگزین تراشههای کوالکام نیست و اگزینوس نیز به دلیل برخی کاستیها، از شهرت خوبی برخوردار نیست. اما تلفنهای هوشمند به مرحلهای از تکامل رسیدهاند که این اختلافات عملکردی برای کاربران عادی اهمیتی ندارد. یک فرد غیرمتخصص که یک گوشی جدید سامسونگ یا اپل را دریافت میکند، تقریباً هرگز قادر به تشخیص این تفاوت نبوده و مسلماً برایش مهم هم نخواهد بود.
ما در مورد فروپاشی کوالکام صحبت نمیکنیم. این شرکت آنقدر بزرگ است که به این زودیها دچار ورشکستگی نمیشود. اما وضعیت سهام کوالکام در آیندهای نه چندان دور بسیار مبهم و غیرقابل پیشبینی خواهد بود. این کمپانی از جهات گوناگون در حال از دست دادن منابع درآمدی خود است.
همچنین، کوالکام در سال جاری سهمی را برای سری آیفون ۱۷ از دست خواهد داد. هم سامسونگ و هم اپل تصمیم قطعی گرفتهاند که همکاری خود را با این شرکت قطع کنند و گرچه این فرایند به یکباره اتفاق نخواهد افتاد، اما آغاز شده است. یا وضعیت باعث خواهد شد تا موقعیت قدرتمند و مسلط کوالکام در صنعت تلفنهای هوشمند به سرعت رو به افول برود. اگر اپل، بزرگترین مشتری این شرکت، از آن جدا شود، چیز زیادی برای کوالکام باقی نخواهد ماند.