لیست ۱۲ انیمیشن برتر دیسی: از کلاسیکها تا مدرنها
اگر به دنبال بهترین انیمیشنهای سینمایی دیسی هستید، اینجا دقیقاً همان جایی است که باید باشید! در این مقاله ویجیاتو، ۱۲ اثر برتر دنیای دیسی کامیکس را به شما معرفی میکنیم که هرکدام به دلایل مختلف – از داستان پردازی عمیق گرفته تا انیمیشن خیرهکننده و صداگذاری حرفهای – در زمره شاهکارهای انیمیشنی قرار گرفتهاند. از انیمیشنهای کلاسیک مانند ماسک فانتوم تا آثار مدرنی مثل پارادوکس فلشپوینت، این لیست جامع تمام آنچه یک طرفدار ابرقهرمانی باید ببیند را پوشش میدهد.
جدول مقایسهای ۱۲ انیمیشن برتر دیسی
رتبهعنوان انیمیشنسال انتشارامتیاز IMDBمدت زمانکارگرداننکات کلیدی۱ماسک فانتوم (Batman: Mask of the Phantasm)۱۹۹۳۷.۸۷۶ دقیقهاریک رادومسکیبهترین انیمیشن دیسی از نگاه منتقدان۲بازگشت جوکر (Batman Beyond: Return of the Joker)۲۰۰۰۸.۱۷۴ دقیقهکرت گیداجوکر در آیندهای تاریک۳بازگشت شوالیه تاریکی (The Dark Knight Returns)۲۰۱۲-۲۰۱۳۸.۴۱۴۸ دقیقهجی اولیوااقتباس از شاهکار فرانک میلر۴سوپرمن علیه نخبگان (Superman vs. The Elite)۲۰۱۲۷.۵۷۶ دقیقهمایکل چانگچالشهای اخلاقی سوپرمن۵بتمن در برابر رد هود (Under the Red Hood)۲۰۱۰۸.۱۷۵ دقیقهبراندون ویئتییکی از تاریکترین داستانهای بتمن۶پارادوکس فلشپوینت (Flashpoint Paradox)۲۰۱۳۸.۱۸۱ دقیقهجی اولیوانقطه عطف دنیای انیمیشنهای دیسی۷سوپرمن: ستاره بیهمتا (All-Star Superman)۲۰۱۱۷.۴۷۶ دقیقهسم لیواقتباس از کمیک گرنت موریسون۸بحران در دو جهان (Crisis on Two Earths)۲۰۱۰۷.۵۷۵ دقیقهسم لیونبرد با نسخههای شرور۹شوالیه تاریکی در گاتهام (Gotham Knight)۲۰۰۸۶.۷۷۶ دقیقهگروهی۶ داستان کوتاه از بتمن۱۰نبرد بتمن و دراکولا (Batman vs. Dracula)۲۰۰۵۶.۶۸۴ دقیقهمایکل گوگنترکیب ژانر وحشت و ابرقهرمانی۱۱مرگ و بازگشت سوپرمن (Death and Return of Superman)۲۰۱۸-۲۰۱۹۷.۶۱۶۶ دقیقهجیک کاستورنادو قسمت سینمایی۱۲لیگ عدالت: افق جدید (New Frontier)۲۰۰۸۷.۴۷۵ دقیقهدیو بولاکاحیای عصر طلایی کمیکها
۱۲. Justice League: The New Frontier – حماسه عصر طلای
این انیمیشن بر اساس سریال کوتاه DC: The New Frontier به کارگردانی داروین کوک ساخته شده است؛ Justice League: The New Frontier در واقع بازتابی کوتاه از عصر نقرهای کمیکهای دیسی میباشد. این انیمیشن دومین اثری بود که تحت لوای DC Universe Animated Original Series ساخته و تولید شد؛ در آن شاهد گرد هم آمدن بهترین جزئیاتی هستیم که دیسی در دههی ۱۹۶۰ میلادی در بر داشت. در اینجا نوعی خوشبینی و طراوت وجود دارد؛ داستانی که بزرگترین قهرمانان زمین در برابر یک تهدید بزرگ بیناکهکشانی دور هم جمع میشوند و بدین ترتیب عصر ابرقهرمانان آغاز میشود. The New Frontier مقداری علمی-تخیلیست، مقداری دیگر یک داستان کاراگاهی و همچنین مقداری یک داستان ابرقهرمانی کلاسیک که با ویژوالهای جذاب و گروه عظیمی از شخصیتهای معروف بیننده را به خود جذب میکند.
در این انیمیشن قهرمانانی چون سوپرمن و بتمن جایگاه خود را به دست آوردهاند و این در حالیست که شخصیتهای دیگری چون هل جوردن و جون جونز میبایست هنوز خودشان را اثبات کنند. بدین ترتیب گروهی بزرگ از قهرمانان در سطوح مختلف شهرت و قدرت کنار هم میایستند تا مهاجمان بیگانه شانسی برای در برابرشان نداشته باشند. این انیمیشن در مقابل آثار متأخر دیسی توجه کمتری به خود دید، اما باید گفت قزازکه Justice League: The New Frontier مستحق تمامی تمجیداتیست که از آن میشود. اگر به عصر نقرهای کمیکهای دیسی علاقهمند هستید، در اضافه کردن این انمیشن سینمایی به واچلیست خود درنگ نکنید.
۱۱. The Death and Return of Superman – مرگ و بازگشت افسانه
از زمانی که کمیک Death of Superman در دههی ۹۰ میلادی منتشر شد، هر کسی سعی کرده است در اقتباسهای خود به نحوی مرگ سوپرمن را به تصویر بکشد. اما وقتی که یک اقتباس مستقیم و سالم مد نظر باشد، هیچ کدام از این آثار بهتر از مجموعهی دو قسمتی The Death of Superman و Reign of the Superman نتوانسته دینش را به مجموعهی اصلی ادا کند. این مجموعه بعداً تحت عنوان The Death and Return of Superman ادیت و به یک عنوان بدل شد. این حماسهی سه ساعته در یونیورس مشترک DC Animated Movie Universe جریان دارد و به نبردهایی از سوپرمن میپردازد که راه را برای پیدا شدن مدعیان دیگر برای گرفتن جای او، باز کرد.
در حالی که جاستیس لیگ هم در نبرد سوپرمن در برابر دومزدِی هم نقش مهمی پیدا میکند ولی نگذارید که این ظاهر شما را فریب دهد؛ در اینجا با داستانی تماماً دربارهی سوپرمن روبرو هستیم. رابطهی او با لویس لین هم در پلات این انیمیشن بخشی مهم از روایت محسوب میشود و نیاز نیست که یک فیلم دیگر با این موضوع را شاهد باشیم. اوکانل و رامیجن در نقش صداگذاران سوپرمن و لویس در The Death and Return of Superman فوقالعاده ظاهر شدهاند و عجیب نیست که با داشتن چنین ارتباط عمیقی در واقعیت هم با یکدیگر ازدواج کردهاند! همچنین باید اشاره کرد که DC یک دهه قبلتر از این انیمیشن، اقتباس دیگری از کمیک Death of Superman هم ساخته بود که Superman: Doomsday نام داشت که آن هم با وجود تفاوت داشتن باکیفیت بود.
۱۰. The Batman vs. Dracula – نبرد با خونآشام
انیمیشن The Batman vs. Dracula از کارتون سریال The Batman نشأت گرفته بود که بر روی شبکهی Kids WB در دههی ۲۰۰۰ پخش میشد. نام آن ممکن است این فکر را به ذهن مخابره کند که با یک داستان مسخره و نامتجانس با ذات بتمن روبرو هستیم، اما اگر اینطور فکر میکنید سخت در اشتباهاید چرا که یک ماجراجویی پر از تعلیق قرار است تماشا کنید. بتمن مثل همیشه در حال ادامه دادن جنگش بر علیه جنایت در گاتهام سیتی است و در همین حین پنگوئن ناخواسته کونت دراکولا را از خواب چندین قرنهاش بیدار میکند؛ این ومپایر حالا سعی میکند امپراتوری نامیرای خودش را دوباره بهدست بیاورد. بتمن شاهد اتفاقات عجیبی در شهر گاتهام میشود و با پیدا شدن الوکارد، وظیفهی خود میداند تا این خطر بزرگ را با بازگرداندن ومپایر به قبرش پایان بخشد.
این انیمیشن ابرقهرمانی، از المانهای وحشت بهره میبرد که با استانداردهای معمولی که از آثار مربوط به بتمن سراغ داریم متفاوت است. عادت نداریم که این خفاش معروف را در مقابل نیروهای ماورایی ببینیم، اما The Batman vs. Dracula به ما یادآوری میکند که شوالیهی تاریکی در برابر هر دشمنی قدرتمند است. همانطور که سریال انیمیشنی The Batman به مرور فراموش شده، این اثر سینمایی هم کم کم محو شد که با وجود کیفیت بالای آن جای شرم و تعجب دارد.
۹. Batman: Gotham Knight – داستانهای تاریک گاتهام
انیمیشن Batman: Gotham Knight در سال ۲۰۰۸ تنها چند هفته پیش از عرضهی The Dark Knight در دسترس قرار گرفت. این انیمیشن از ۶ داستان کوتاه متفاوت تشکیل شده است و چهار استودیوی متفاوت در ساخت آن دخیل بودهاند. با وجود چنین تنوعی در محتوا و سازندگان، با اثری روبرو هستیم که در روایت موفق عمل میکند؛ هر داستان تا حدی به داستان دیگر مربوط است و در این توالی شاهد ذات رازآلود بتمن و تواناییهای او برای خنثی کردن جرائم گاتهام هستیم. همچنین کوین کانروی هم در نقش بتمن میدرخشد و بار دیگر ثابت میکند که هیچکسی بهتر از او توانایی انجام این نقش را ندارد.
تاریخ عرضهی Batman: Gotham Knight بین دو نسخهی ابتدایی سهگانهی نولان یک تصادف نبود و این پروژه از ابتدا به عنوان یک میان پرده در نظر گرفته شده بود. فیلمنامهنویس Batman: Begins یعنی دیوید اس. گویر و تهیهکنندهی The Dark Knight یعنی جوردن گولدبرگ در کار ساخت این انیمیشن دخیل بودند و چراییاش مشخص است. هرچند که خیلیها آن را به عنوان بخشی از این سهگانه در نظر نمیگیرند، ولی یک اثر فرعی جذاب است که توانسته به روی پای خودش بایستد. همچنین، نویسندههایی از دیسی نیز کار نوشتن داستانها را در اینجا برعهده داشتند. بطور کلی اگر به هر دلیل موفق به تماشای این انیمیشن سینمایی نشدهاید، از دیدن آن دریغ نکیند.
۸. Justice League: Crisis – نبرد در مولتیورس
اگرچه که این انیمیشن سینمایی بر اساس JLA: Earth 2 عنوانی از گرنت موریسون ساخته شده است، اما کاملاً استقلال خودش را کسب میکند و روی پای خودش میایستد. این پروژه در ابتدا به عنوان ادامهای بر Justice League Unlimited کلید خورد اما سپس توانست زندگی خودش را داشته باشد. پس از اینکه یک واقعیت جایگزین از لکس لوتور در جاستیس لیگ شکل میگیرد، دیگر قهرمانان هم در آن به او ملحق میشوند تا جنگی را بر علیه سندیکای مجرمانهی شیطانی راه بیاندازند؛ سندیکایی که در واقع یک نسخهی شرورانه از خود لیگ میباشد و به شکلی بیرحمانه جهانشان را به یوغ بردگی کشانده است. خیلی زود این نبرد تبدیل به جنگی میشود که ذات واقعیت را به چالش میکشد.
با اجراهای عالی صداگذاران، انیمیشن Crisis On Two Earth تبدیل به یک ماجراجویی انفجاری شده است که کانسپت مولتیورس را در ابعاد کوچکتر از چیزی که امروزه میشناسیم ارائه کرده است. در مقایسه با سهگانهی Justice League: Crisis on Infinite Earths، این اثر سینمایی با روایتی جمع و جورتر که احساس شخصیتری میدهد، با آن برابری میکند. همچنین باید اشاره کرد که یک دنبالهی لایق با عنوان Justice League: Doom هم این داستان را ادامه داد.
۷. All-Star Superman – آخرین روزهای سوپرمن
مدتها قبل از اینکه جیمز گان بخواهد از کمیک All-Star Superman برای بلاکباستر خود با محوریت سوپرمن در سال ۲۰۲۵ بهره ببرد، این داستان قدرتمند گرنت موریسون تبدیل به یک انیمیشن سینمایی شده بود. کارگردان این اثر یعنی سم لیو و فیلمنامه نویس آن یعنی دوین مکدافی با اقتباسی شخصی از آن توانستند به موفقیت دست پیدا کنند. با صداگذاری درخشان افرادی چون جیمز دنتون، کریستینا هندریکس و آنتونی لاپاگالیا، All-Star Superman روایت را به شکلی منسجمتر درمیآورد.
اگر با این کمیک یا انیمیشن آشنایی ندارید آن را برایتان اسپویل نمیکنیم و ترجیح میدهیم که خودتان این قصهی جذابِ سوپرمن را دنبال کنید. در طول این انیمیشن تاریخچهی طولانی بزرگترین قهرمان جهان را تا عصر طلایی و نقرهای دنبال میکنیم؛ به شکلی که با وجود تمام تغییرات مدرنی که بر روی آن انجام شده، عصارهی آن چیزی که او را تبدیل به چنین شخصیتی کرده است، حس و لمس میکنیم. در All-Star Superman تمام آنچه را که از یک داستان سوپرمنی میخواهیم یکجا کنار هم جمع شدهاند، مأموریتهایی که با هوشمندی ترتیبشان داده میشود، صحنههای اکشن و نمایش قدرت سوپرمن و عشق عمیقش نسبت به لویز لین.
۶. Flashpoint Paradox – نقطه عطف دیسی
اگر برایتان سوال شده که کدام نقطه، بهترین مکان برای آغاز کردن تماشای آثار مربوط به دنیای انیمیشنهای سینمایی دیسی میباشد؛ جواب این است که از Justice League: The Flashpoint Paradox شروع کنید. این عنوان نه تنها یونیورسی را معرفی میکند که در آن Justice League: War کلید خورد، همچنین توضیح میدهد که DCAMU دقیقاً از کدام نقطه آغاز شد. The Flashpoint Paradox داستانی با محوریت فلش میباشد که بری آلن را به جهانی دیگر میبرد که هیچ شباهتی با دنیای خودش ندارد. او در زمان سفر میکند تا مادرش را نجات بدهد و با اثرات خود تاریخ را از نو بازنویسی کرد؛ در این واقعیت جدید توماس وین بتمن است و آکوامن و واندر وومن با یکدیگر در نبرد هستند.
در انیمیشن The Flashpoint Paradox است که متوجه میشویم شخصیت شروری که مقصر تمام دردهای فلش است، کسی جز ریورس-فلش نیست؛ البته این مورد را احتمالاً اخیراً در سریال The Flash متوجه شده بودید که در واقع با آثار قدیمیتر تطابق دارد. موارد مشابه دیگری هم در مقایسه با منابع اصلی در اینجا وجود دارد و این انیمیشن Justice League در میان دیگر آثار این سه گانه خودش را خاص کرده است. با کیفیت بالایی که دارد و وفاداری زیاد به تاریخ کمیکبوکها شاید بتوان آن را بهترین اقتباس Flashpoint تا به امروز به حساب آورد.
۵. Batman: Under the Red Hood – راز رد هود
زمانی که به اقتباسهای عالی از کمیکبوکها میرسد، نباید از Batman: Under the Red Hood غافل شد؛ انیمیشنی که مستقیماً از کمیک Under the Hood به نویسندگی جاد وینیک ساخته شده است. در اینجا، بتمن با جدیدترین خلافکار گاتهام، یک قاتل شرور که با نام رد هوود شناخته میشود باید روبرو شود. این خلافکار جدید مستقیماً به گذشتهی مشترک بتمن و جوکر مربوط است و بتمن هم سعی میکند، به عنوان بزرگترین کاراگاه جهان پرده از حقیقت ماجرا بردارد. البته که حقیقت بسیار سختتر از آن چیزیست که شوالیهی تاریکی فکرش را میکرد.
جنسن اکلز که بعدها خود شخصیت بتمن را در TomorrowVerse صداپیشگی کرده بود، در این انیمیشن نقش رد هوود را بر عهده دارد. صدای کاریزماتیک بروس گروینوود در نقش بتمن سخن میگوید و ویژگیهای او باعث شدهاند که شخصیت این ابرقهرمان و گذشتهی پیچیدهاش به خوبی بازتاب بشوند. بطور کلی اگر به دنبال یک انیمیشن سینمایی با محوریت بتمن هستند که المانهای کاراگاهی و رازآلود در آن زیاد باشند، Batman: Under the Hood به عنوان یکی از ماجراجوییهای مهم بتمن، منتظر شماست.
۴. Superman vs. The Elite – چالش اخلاقی
بتمن در آثار بیشتری نسبت به سوپرمن حضور داشته است و این مورد جای پرسش ندارد، اما آیا بدین معناست که فیلمهای سوپرمن در مقام مقایسه، ضعیفتر هستند؟ مسلماً خیر. در میان آنها، Superman vs. The Elite که بر اساس کمیک What’s so Funny About Truth, Justice & the American Way؟ ساخته شده است به پرسشهای اخلاقی و نقشی که ابرقهرمانها در جامعه انجام میدهند میپردازد. جو کلی این اقتباس را با دقتی مثالزدنی انجام داده و تقریباً هیچچیزی را از منبع اصلی از قلم نینداخته است. زمانی که قهرمانهای جدیدی تحت عنوان The Elite وارد صحنه میشوند، سوپرمن در پذیرش واقعیت این گروه و تاکتیکهای شدیداً خشونتباری که به کار میبرند به مشکل میخورد. او در برابر این گروه قرار میگیرد؛ گروهی که خیلی زود توانسته نظر مثبت مردم را هم به خودش جلب کند.
در حالی که اختلافات بین سوپرمن و منچستر بلک مشخص هستند، اما برای دیدن اوج این نبرد میبایست تا پایان داستان صبر کنیم؛ جایی که قهرمان داستان متوجه میشود این قدرتها چقدر مخرب هستند و خود شخصیت او را تا چه حد میتوانند تحتالشعاع قرار بدهند. در دنیای امروز که آثاری چون The Boys سعی دارند مفهوم ابرقهرمانی را ساختارشکنی کنند، انیمیشنی چون Superman vs. The elite میتواند به ما یادآوردی کنند که چطور اخلاقیات سنتی سوپرمن هنوز تاریخ مصرفشان نگذشته و راه حل بسیاری از مشکلات هستند. شاید در میان تمامی آثار این لیست هیچکدام به اندازهی این یکی اهمیت سوپرمن و مفهوم ابرقهرمانی را مورد تأکید قرار نمیدهد.
۳. The Dark Knight Returns – شاهکار میلر
در حالی که زک اسنایدر قصد دارد The Dark Knight Returns را تبدیل به یک فیلم اکشن کند، حقیقت این است که رمان گرافیکی فرانک میلر در قالب انیمیشن بهتر جریان یافته است. در اینجا شوالیهی تاریکی که سن بالاتری دارد، در مقابل همه باید بایستند؛ از گنگسترهای جهشیافته گرفته تا تو-فیس و تا جوکر و حتی تا خود سوپرمن. این بتمن با هر نسخهی دیگری که از او به یاد داریم متفاوت است. او خشنتر، هجومیتر و آمادهتر از همیشه ظاهر میشود تا برای امنیت شهر گاتهام در برابر کل دنیا هم که شده بایستد.
در کنار بتمن، آخرین نسخهی رابین ظاهر میشود که ذرهای برای کمک به او وقت تلف نمیکند. زمانی که به تاریخچهی داستانهای بتمن مینگریم Batman: The Dark Knight Returns در میان به یاد ماندنیترینها قرار میگیرد و نسخهی انیمیشن سینمایی آن نیز از بازتاب کردن این داستان جذاب لحظهای دریغ نمیکند. نبرد نهایی با حضور بتمن، جوکر و سوپرمن برای طرفداران کمیک، یک رویاست که واقعی شده و همگی هنگام دیدنش آرزو میکردیم که کاش طولانیتر از این حرفها بود. البته که اگر بیشتر بخواهید باید به پیشدرآمد سال ۲۰۱۱ با عنوان Batman: Year One رجوع کنید که یک اقتباس محشر دیگر از کارهای فرانک میلر میباشد و به خوبی به محتوای منبع وفادار است.
۲. Batman Beyond: Return of the Joker – بازگشت جوکر
این انیمیشن سری Batman Beyond را به شکلی تأثیرگذار به انتها میرساند. در اینجا بالأخره نسخهی جدید بتمن در برابر دشمن کلاسیک و دیرینهاش قرار میگیرد و جوکر نیز از هر زمانی ترسناکتر و دیوانهتر است. او نه تنها قادر میشود که از چنگال مرگ بگریزد، بلکه برای رسیدن به این هدف اعمال شدیداً شنیعی نیز انجام میدهد. اگر تا به حال برایتان سوال شده که اگر جوکر هویت واقعی بتمن را میدانست، به چه شکلی عمل میکرد، انیمیشن Batman Beyond: Return of the Joker به بهترین و منطقیترین شکل ممکن این ایده را برمیگیرد و از آن بهره میبرد.
این انیمیشن از دو سریال انیمیشنی Batman Beyond و Batman: The Animated Series بهره میبرد تا داستانی بیافریند که به خودی خود جذاب است و به عنوان یک پل میان آن دو عمل میکند. صداگذاریها همگی در بالاترین حد ممکن قرار دارد. همچنین استفادهی تری مکگینیس از دشمن دیرینهی بتمن موردیست که باعث میشود این رابطه از سیکل کلیشهای خود خارج شود؛ جوکر به جان شهر نئو-گاتهام که با طراحیهای آیندهگرایانه ساخته شده است میافتد و از مرگ بازمیگردد تا به یک نبرد نهایی دیوانهوار با شوالیهی تاریکی برود.
۱. Mask of the Phantasm – بهترین انیمیشن دیسی
هنوز هم که هنوز است Batman: Mask of the Phantasm به عنوان شاه بیچونوچرای آثار انیمیشنی دیسی فرمانروایی میکند. این انیمیشن که اولین عرضهی تئاتری را در میان آثار مربوط به بتمن داشت، یک بررسی روانشناختی از تبدیل شدن بروس وین به بتمن ارائه میدهد. کوین کانروی در یکی از بهترین عملکردهای خودش حاضر شده است و توانسته لایههای احساسی خیلی عمیقتری به شوالیهی تاریکی بدهد. فیلمنامهی قوی و طراحیهای منحصر به فرد این انیمیشن باعث شدهاند که راحتتر بتوانیم با تراژدی واقعی بتمن روبرو بشویم.
عنوان Batman: Mask of the Phantasm یک داستانسرایی ابرقهرمانی در بالاترین درجهی ممکن است که توانسته مفاهیم پیچیده، عمیق و بزرگسالانه را به شکلی دربیاورد که حتی کودکان هم میتوانند از آن لذت ببرند. همیشه بتمن را در حین عمل میدیدیم، زمانی که به عنوان یک قهرمان بدون داشتن هیچگونه ضعفی در برابر بزرگترین خلافکارها قرار میگرفت؛ ولی در اینجا نسخهای از این شخصیت را مشاهده میکنیم که ضعیف است و احساس همدردی ما را بیدار میکنیم؛ مدام امیدوار میشویم که راهی برای رستگاری بتمن وجود داشته باشد. البته که او باز هم در قامت یک ابرقهرمان با شنل و روپوش خفاشیاش ظاهر میشود ولی با دنبال کردن داستانش در اینجا، میفهمیم که چرا او چنین کاری را اصلاً انجام میدهد و در روانش چه میگذرد.
نتیجهگیری
در دنیای پهناور انیمیشنهای دیسی، هر یک از این ۱۲ اثر بهنوعی تاریخساز بودهاند و نشان دادهاند که داستانهای ابرقهرمانی چقدر میتوانند عمیق، جذاب و دیدنی باشند. از شاهکارهای کلاسیک تا تولیدات مدرن، دیسی همواره با انیمیشنهای درخشان خود طرفداران را شگفتزده کرده است. حالا نوبت شماست! به نظر شما کدام یک از این انیمیشنها واقعاً شایسته عنوان «بهترین انیمیشن دیسی در تمام دورانها» است؟ آیا اثر خاصی بود که در این لیست جای آن خالی است؟ نظرات و تجربیات خود را با ما به اشتراک بگذارید.