کلاستروفوبیا در پنج فیلم ترسناک
در دنیای سینما ژانر وحشت از جایگاه ویژهای برخوردار است و یکی از موثرترین جهت گیریهای آن «وحشت در فضای محدود» است که به آن کلاستروفوبیا یا تنگناهراسی نیز میگویند. این تکنیک فضایی از ناامیدی و ترس را ایجاد میکند، جایی که شخصیتها خود را از نظر فیزیکی منزوی میبینند و مجبور میشوند با ترسهای روانی و درونی خود روبرو شوند. اکنون ما در این فهرست منتخب ویجیاتو به تعدادی از فیلمهایی میپردازیم که میتوانند باعث ایجاد کلاستروفوبیا در بیننده شوند.
مکعب | کارگردان وینچنزو ناتالی
در فیلم کالت Cube، گروهی از غریبهها خود را در یک مکعب مکانیکی عجیب و غریب پر از تلههای مرگبار زندانی مییابند. آنها باید بفهمند که چگونه با استفاده از مهارتها و غرایز خود از آن خارج شوند، اما ترسها و درگیریهای ذهنی این افراد به مانع اصلی آنها در این مسیر تبدیل میشود. این فیلم به طرز ماهرانهای نشان میدهد که چگونه یک فضای محدود به افزایش فشار روانی کمک میکند و منجر به عواقب غیرقابل پیش بینی میشود.
شاهکلید | کارگردان ایان سافتلی
داستان فیلم The skeleton key درباره زن جوانی است که به عنوان پرستار در یک خانه کار میکند. اما پس مدتی کار در این خانه و دیدن اتفاقات مرموز متوجه میشود که این خانه باستانی اسراری مربوط به جادویی سیاه را در خود دارد. ماهیت بسته طرح داستانی و فشردگی موقعیت مکانی این فیلم به گونهای است که در آن باز شدن هر دری میتواند به یک سرنخ وحشتناک جدید منجر شود و فضای تنش و سردرگمی را برای مخاطب و شخصیت اصلی فیلم ایجاد کند.
اتاق | کارگردان لئونارد آبراهامسون
فیلم «Room» داستانی پر احساس درباره مادر و پسری است که در اتاقی کوچک زندانی و منزوی شدهاند. این فیلم نه تنها هولناک است، بلکه باعث میشود به روانشناسی قربانی و اینکه چگونه یک فرد میتواند با چنین تجربه آسیبزایی کنار بیاید فکر کنید. به هر حال، این فیلم میگوید اگر روزی جایی از این جهان در یک اتاق با در قفل شده به دنیا آمدهاید، چرا به آزادی نیاز دارید؟!
اعجوبه | کارگردان دیمین مک کارتی
فیلم ترسناک جدید اعجوبه (Oddity) برداشت جدیدی از موضوع کلاستروفوبیا ارائه میدهد. داستان حول محور یک دختر نابینا است که خود را در یک ملک باستانی مییابد و در مورد مرگ مرموز خواهر دوقلویش تحقیق میکند. این فیلم لایهای از تحلیل روانشناختی را به مضمون خود اضافه میکند و نشان میدهد که چگونه ترسها و تجربیات درونی قهرمان بر تواناییهای باطنی او تأثیر میگذارد. بینندگان این فیلم نه تنها در فضایی از وحشت فیزیکی، بلکه با درگیری عاطفی نیز غوطهور هستند.
اتاق سبز | کارگردان جرمی سالنییر
گرچه صحنههای آغازین این فیلم دنیای بیرون را به تصویر میکشد، اما پس از شروع داستان، کلاستروفوبیا شروع میشود. کارگردان جرمی سالنییر شیفته ایده یک فیلم ترسناک بود که در اتاق سبز یا اتاق انتظار عنوان فیلم میگذرد. چیزی که او به آن دست یافت، یکی از ترسناک ترین تجربیات این دهه بود. خلاصه داستان حول محور یک گروه پانک راک نوظهور است که در یک بار دورافتاده یک کنسرت پرسود برگزار میکنند، اما متوجه میشوند که با هجوم گروهی نازی روبرو شدهاند.
پس از اجرای با اکراه برای این جمعیت فاشیست، گروه وارد اتاق سبز میشود تا با عجله از آن مکان خارج شوند، اما اتفاقاتی باعث میشود آنها در آن مکان گیر کنند. از این لحظه گروه خود را محبوس میبیند و مجبور میشوند برای زندگیشان با امواج نازیهای خشمگین مبارزه کنند، و این رویاروییها حاوی برخی از قویترین خشونتهای روی پرده در یک فیلم مدرن است. اتاق سبز یک فیلم قدرتمند با بازیهای برجسته است، از جمله نقش برجستهای برای آنتون یلچین فقید. این فیلم سزاوار توجه بیشتری است، اما برای افراد ضعیف نیست.
کلام پایانی در مورد کلاستروفوبیا در فیلم ترسناک
محیط برای فیلمهای ترسناک بسیار مهم است، نمونههای بیشماری از روایتی وجود دارد که کاملاً حول فضایی که در آن اتفاق میافتد ساخته شده است. از مزرعهای در شهر کوچک تا اعماق کیهان، داستانهای ترسناک میتوانند در هر جایی اتفاق بیفتند که فرد جرات دیدن رویاپردازی در آن را داشته باشد.
کمپ کریستال لیک، خیابان الم، هتل اورلوک و خیلی از موقعیتهای جغرافیایی دیگر برخی از مکانهای نمادین فیلم ترسناک هستند که هنوز پس از گذشت دههها از معرفی آنها به مردم، آرامش را از روان مخاطب میربایند. گفته میشود که فیلم Jaws محیط ساحل را برای بسیاری ترسناک کرده است، همچنین شنیده شده که سکانس معروف فیلم روانی در زیر دوش، محیط حمام برای گروهی وحشتناک کرده است، اما تعداد بی شماری فیلم دیگر نیز وجود دارد که ادعا میکنند که میتوانند همین کار را برای فضای شبح وار انتخابی خود انجام میدهند. و این قدرت فیلمهای ترسناک با محوریت کلاستروفوبیا هستند.
ثبت دیدگاه
آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلدهای الزامی علامت گذاری شده اند *نظرات (0)
هیچ نظری ثبت نشده است.