شرکت ژاپنی کاوزاکی در نمایشپگاه اکسپو ۲۰۲۵ از اسب رباتیک کورلئو با سوخت هیدروژنی رونمایی کرد که در سال ۲۰۲۵ روانه بازار شده و نقطه عطفی برای حمل و نقل در آینده خواهد بود. در مقاله امروز به بررسی کامل این فناوری جذاب میپردازیم.
در نمایشگاه اکسپو ۲۰۲۵ در اوساکای ژاپن، شرکت کاوازاکی از اسب رباتیک چهارپا با سوخت هیدروژنی رونمایی کرد. این فناوری جالب به جای چرخ یا دم، مجهز به موتور هیبریدی هیدروژنی-الکتریکی بوده که امکان رانندگی را فراهم میکند. هدف از این فناوری امکان حمل و نقل بدون بنزین عنوان شده است. کورلئو یک محصول عادی نیست، بلکه یک رؤیا است. درواقع ترکیبی از یک موتورسیکلت، اسب، هوش مصنوعی و هیدروژن «سبز» است. درست مانند آنچه در تریلر بازی جدید Horizon Zero Dawn دیدهاید.
Kawasaki Heavy Industries غول تکنولوژی ژاپنی دههها تجربه در زمینه توسعه موتور، حسگر و فناوریهای متحرک دارد. ربات کورلئو یک ماشین مفهومی است که ایده عجیب اما جذاب یک ماشین سواری با چهار پا و سوخت هیدروژن را محقق میکند. در واقع، کورلئو ترکیبی از روح موتورسواری با چاشنی رباتیک است که در تقاطع مهندسی موتورسیکلت و داستانهای تخیلی مکانیکی متولد شده است. کاوازاکی در حال بررسی آینده حمل و نقل شخصی برای کسانی است که از موتورسیکلت سیر نمیشوند و فاقد قابلیتهای آفرود یک موتور چهارچرخ هستند. اما آنها حالا قادر خواهند بود با داشتن صفحه نمایش HUD و هماهنگ با سنسورهای وزن با یک پرش وارد جاده شده و یا از آن خارج شوند.
کاوازاکی کورلئو یک ربات چهارپا است که میتوان مانند اسب با آن سواری کرد. تنها تفاوت آن با اسب این است که به جای جو دوسر، هیدروژن مصرف میکند. یک اسب فولادی با سوخت اکولوژیکی. از لحاظ ظاهری، این ربات ترکیبی از زیباییشناسی موتورسواری و ظرافت سوارکاری است، انگار کسی یک موتورسوار اسپرت و یک اسب نر را وادار کرده که یک شب را به تنهایی در آزمایشگاه بگذرانند. همه اینها کورلئو را برای عبور و سواری بدون مشکل در مسیرهای خارج از جاده، مناظر دشوار و شرایطی که با چرخهای معمولی قادر به عبور نیستیم میسر کرده است.
عرضه آزمایشی ربات کورلئو برای سال ۲۰۵۰ برنامهریزی شده است. بدین ترتیب حمل و نقل در آینده نه تنها تمیز، بلکه به طرز چشمگیری عجیب و غریب و جذاب خواهد بود. داستان کورلئو با یک اعلامیه پر سر و صدا در نمایشگاه آغاز نشد، بلکه بنا به اعلام برخی منابع، در داخل دفتر تحقیق و توسعه کاوازاکی در سال ۲۰۱۸ با یک سوال آغاز شد: “چطور است رباتی بسازیم که مانند حیوان حرکت کند؟”
اینکه دقیقاً اولین بار چه کسی ایده کورلئو را مطرح کرد، هنوز یک راز است. تنها چیزی که میدانیم این است که تاکاشی توری، یکی از افراد ارشد کاوازاکی، در این محصول نقش ویژهای را داشت.، اما قهرمانان واقعی، کسانی که این اسب سایبری را مونتاژ کردند، همچنان ناشناخته ماندهاند. آنچه مسلم است این است که یک تیم فنی کامل شامل موتورسواران، رباتیککارها، و حتی متخصصان رفتار حیوانات روی این پروژه کار کردند.
برای اینکه یک ماشین مثل یک اسب واقعی حرکت کند، صرفاً اتصال موتور به پاها کافی نیست. برای این کار باید دانش کافی درباره نحوه تعادل حیوان، نحوه حفظ و انتقال وزن، و نحوه واکنش به موانع را داشته باشیم.. کاوازاکی احتمالاً تیمی را گرد هم آورده است که نه فقط از طریق دستورالعملها، بلکه از طریق غرایز – البته غرایز شبیهسازی شده – فکر میکنند.
در ربات کورلئو به جای سم از پنجههای لاستیکی، به جای غرایز از حسگرها و به جای GPS از هوش مصنوعی بهره برده است. در قلب همه اینها زیست تقلید قرار دارد، یعنی تلاشی برای مطالعه نحوه حرکت موجودات زنده و دادن این توانایی به یک ماشین. زیرا وقتی نیاز دارید از میان بیشه عبور کنید یا از روی تودهای از آوار بالا بروید، پاهای شما کار را بهتر از هر سیستم تعلیقی انجام میدهند.
نحوه کار اسب رباتیک کورلئو
در دل کاوازاکی کورلئو موتور هیدروژنی ۱۵۰ سیسی قرار دارد که به جای چرخاندن چرخ ها، جریان الکتریکی تولید کرده و آن را به پنجهها هدایت میکند. چون عملکرد هر چهار پا خودکار است و در انتهای آن یک “سم” لاستیکی نصب شده است که هم روی آسفالت و هم روی زمین کشش را حفظ میکند. ربات کورلئو به جای چرخ، به یک پای رباتیک مستقل با سم لاستیکی تقسیم شده به بخشهایی برای چسبندگی بهتر به زمین مجهز است. زیرا سنگهای لغزنده یا مسیر شنی دلیلی برای لیز خوردن نیستند.
بدنه این این اسب رباتیک از جنس فلز و فیبر کربن ساخته شده است. جنس آن محکم بوده اما نه مثل آجر. کورلئو توسط یک موتور هیدروژنی ۱۵۰ سیسی نیرو میگیرد که مستقیماً چرخدندهها را نمیچرخاند، بلکه برای هر پا جریان الکتریکی تولید میکند. این ترکیب این امکان را فراهم میسازد حرکت هر چهار پا را جداگانه به کنترل خود درآورید – تقریباً مانند حیوانی که برای هر اندام مغز مخصوص به خود را دارد.
کنترل این فناوری بسیار هیجان انگیز است. کافیست بدن خود را کج کنید تا حسگرهای تعبیه شده در زیرپاییها و دسته فرمان حرکات شما را بخوانند. تقریباً عین سوار شدن بر یک اسب واقعی است، تفوات این ربات با اسب واقعی این است که این یکی از رعد و برق نمیترسد، اسب نر نیست – و قطعاً گازهم نمیگیرد. در کنار اینها یک صفحه نمایش HUD نیز روی کورلئو نصب شده است که میزان سوخت، ناوبری، پایداری و وزن خودتان را نمایش می دهد، بنابراین ربات میداند چگونه بهتر تعادل خود را حفظ کند. یکی از مزیت های این ربات پریدن از روی موانع است. چرخ ها تنها باعث حرکت جلو و عقب می شود اما کورلئو اختراع شده تا از روی موانع بپرد.
کورلئو چگونه فکر میکند، راه میرود و زمین نمیخورد؟
کورلئو قابلیت تفکر، تجزیه و تحلیل و حفظ تعادل خود است. تمامی این قابلیتها بدلیل مجهز بودن به هوش مصنوعی داخلی است که هم سطح زمین و هم شما را به صورت بلادرنگ رصد میکند – هر کج شدن بدن، هر شیب کوچک ثبت، هضم و فوراً به اصلاح حرکت تبدیل میشود. بنابراین اگر کج بنشینید – کورلئو احتمالاً قبل از اینکه حتی به آن فکر کنید، وضعیت را صاف میکند.
چاهای کورلئو دارای واحدهای جداگانه محاسباتی روی برد با آزادی عمل مطلق هستند. این واحدها باعث می ششوند سم های کورلئو در برابر هر گونه پستی و بلندی یا باتلاق و سایر شرایط ناهموار سازگار شوند. علاوه بر این این اسب رباتیک مجهز به سیستم «پیشبینی بیثباتی است که بر اساس آن خطرات را اسکن کرده تا در برابر شرایط سخت تعادل خود را حفظ کند.
و این همه ماجرا نیست. نمایشگر HUD با ناوبری پروجکشن این امکان را فراهم می کند مسیر را در شب روشن کنید، بنابراین، به طور کلی، کورلئو نوری را زیر پاهای خود میتاباند تا شما را از دردسر دور نگه دارد. همه اینها توسط بیومیمیکری پشتیبانی میشود. برای ساخت این فناوری مهندسان در واقع نحوه حرکت اسبها را تجزیه و تحلیل کردند تا پاهای فلزی تا حد امکان طبیعی عمل کنند. در نتیجه این ربات قادر خواهد بود نه تنها از دستورات شما پیروی کند، بلکه بداند که به تنهایی کجا بایستد.
کمی شک و تردید
به محض اینکه کاوازاکی از کورلئو در نمایشگاه اکسپو ۲۰۲۵ اوساکا رونمایی کرد، اینترنت نفس عمیقی کشید. با این حال رونمایی این اسب رباتیک با شک و تردید همراه بوده و سوالاتی را برانگیخته است. از سوالات اساسی می توان به این موارد اشاره کرد که کورلئو را از کجا با هیدروژن پر کرد، چقدر هزینه خواهد داشت و چرا باید تا سال ۲۰۵۰ صبر کنیم. همچنین در مورد کیفیت تجسم شک و تردید وجود دارند. برخی از منمتقدان تین فناوری و طراحی آن را تحسین کردند، برخی دیگر یادآوری کردند که بین “مفهوم” و “فروشگاه” شکافی پر از مشکلات لجستیکی، قوانین و پول پیش پا افتاده وجود دارد. و در حالی که کورلئو در سال ۲۰۲۵ فقط یک ماکت زیبا است، این سؤالات بیاساس نیستند.
شرکت کاوازاکی هیچ عجلهای برای فروش کورلئو ندارد و تاریخ عرضه آن را حوالی ۲۰۵۰ اعلام کرده است. کورلئو یه کالا نیست، بلکه یه آزمایش در مورد «اگر»هاست، در عین حال می تواند تحولی شگرف درحوزه حمل و نقل باشد تا به جای بنزین از هیدروژن استفاده کنیم.
اما هدف از توسعه این «اسب مفهومی» فراتر از بردن مردم به جنگل است. کورلئو میتواند به دستیارا جدید امدادگران، کاوشگران، بازرسان و کسانی که تورهای طبیعتگردی را رهبری میکنند، بدون آسیب رساندن به طبیعت تبدیل شود. این ربات برای سفرهای بدون جاده که باید رفت” گزینه عالی است. ازینرو این فناوری به خوبی نشان دهنده چگونگی پیشبرد استراتژی سبز ژاپن و حرکت به سمت خنثیسازی کربن است.
اما تفاوتهای ظریف زیادی بین “ایدهآل” و “واقعبینانه” وجود دارد. باید زیرساختهایی برای هیدروژن، قوانین جدید برای این سنتورهای آهنی وجود داشته باشد، این فناوری هنوز ۱۰۰٪ آماده نیست، و البته قیمت آن نیز اعلام نشده است. البته این اسب رباتیک برای رفت و آمد روزانه مناسب نخواهد بود. با این وجود تست اسب رباتیک با این همه قابلیت های متنوع دلیل خوبی برای منتظر ماندن خواهد بود.
بله، راه عرضه طولانی، پیچیده و پر از سوالات است: کجا با هیدروژن سوختگیری کنیم؟ چه کسی رباتهای چهارپا را قانونگذاری خواهد کرد؟ هزینه این ربات چقدر خواهد بود؟ نکته مهمتر این است که پس از عرضه این فناوری، حمل و نقل شخصی آینده چگونه خواهد بود.برای رسیدن به گاسخ ایم سوالات باید تا سال ۲۰۲۵ صبر پیشه کنیم.