logo logo

موضوع وبلاگ، اخبار و مجله نسل بعدی برای شما برای شروع به اشتراک گذاری داستان های خود از امروز!

مد و زیبایی

نشانه های کمبود آهن‌

خانه » نشانه های کمبود آهن

avatar
Author

نویسنده


  • 2025-02-15

دریافت مناسب آهن که یک ماده معدنی مهم در رژیم غذایی است، در حفظ عملکرد بدن بسیار مهم است. در این مقاله از فروشگاه آنلاین سلامتی و زیبایی میپردازیم به: نشانه های کمبود آهن و دلایل آن، عوارض کمبود آهن و مصرف زیاد آن، ارتباط ریزش مو و آهن و جذب آن از طریق مواد غذایی، با ما تا انتهای این مطالب همراه باشید.

نشانه های کمبود آهن و دلایل آن، عوارض کمبود آهن و مصرف زیاد آن، ارتباط ریزش مو و آهن و جذب آن از طریق مواد غذایینشانه های کمبود آهن و دلایل آن، عوارض کمبود آهن و مصرف زیاد آن، ارتباط ریزش مو و آهن و جذب آن از طریق مواد غذایی

ضروری ترین کاربرد آهن در تولید هموگلوبین در بدن است. هموگلوبین پروتئینی است که مسئول رساندن مناسب اکسیژن به سراسر بدن از طریق گلبول های قرمز خون است.

نه تنها این، بلکه آهن به عنوان وسیله ای برای انتقال الکترون ها در بدن مهم است. آهن همچنین توسط آنزیم های مختلف برای انجام عملکردهای خاص مورد نیاز است.

بنابراین، حفظ سطح کافی آهن در بدن برای عملکرد سالم ضروری است. 

نشانه های کمبود آهن و دلایل آن، عوارض کمبود آهن و مصرف زیاد آن، ارتباط ریزش مو و آهن و جذب آن از طریق مواد غذایی

علائم و نشانه های کمبود آهن

علائم و نشانه های کمبود آهن می تواند شامل موارد زیر باشد.

1. هیپرپیگمانتاسیون پوست

تحقیقات نشان داده است که هیپرپیگمانتاسیون و ملاسما می تواند ناشی از کم خونی فقر آهن باشد.

ملاسما یک اختلال پوستی است که باعث ایجاد لکه ها و لکه های پوستی تیره تر از رنگ طبیعی پوست شما می شود. این می تواند بر ظاهر شما تأثیر منفی بگذارد و باعث مشکلات روانی مانند اعتماد به نفس پایین در برخی افراد شود.

طبق یک مطالعه، سطوح پایین آهن در زنان مبتلا به ملاسما به ارتباط احتمالی بین کمبود آهن و ملانوما یا هیپرپیگمانتاسیون اشاره دارد.

بنابراین، شواهد نشان می‌دهد که هیپرپیگمانتاسیون می‌تواند در نتیجه کمبود آهن اتفاق بیفتد، زیرا بیماران مبتلا به ملاسما سطوح سرمی ناکافی هموگلوبین و آهن دارند. 

2. ناخن های شکننده

ناخن ها دریچه ای به سطح تغذیه درونی هستند. بسیاری از کمبودهای تغذیه ای روی ناخن ها ظاهر می شود، اما تشخیص هر نوع کمبود تغذیه ای فقط با نظارت بر تغییرات ناخن می تواند دشوار باشد. منیزیم، کلسیم، آهن، روی، سدیم و مس برای سلامت ناخن مهم هستند.

رنگ پریدگی بستر ناخن می تواند نشانه ای از کم خونی ناشی از فقر آهن و سرنخی از ناکافی بودن سطح آهن در بدن باشد. اعتقاد بر این است که کویلونیشیا، وضعیتی که در آن ناخن‌های شما نرم می‌شوند و نقش قاشقی شکل می‌گیرند، از کم خونی فقر آهن نیز ناشی می‌شود.

تحقیقات همچنین گزارش می دهد که کمبود آهن می تواند منجر به شکنندگی ناخن، جدا شدن ناخن از بستر ناخن یا برجستگی و شکافتن ناخن شود. 

3. خستگی

در یک مطالعه، زنانی که از سطوح پایین آهن رنج می‌برند، در مقایسه با زنانی که سابقه کمبود آهن نداشتند، انرژی فیزیکی و ذهنی کمتری گزارش کردند. آنها حالت “خستگی مداوم” را تجربه کردند که نشان می دهد کمبود آهن می تواند با کاهش سلامت و تندرستی و افزایش خستگی مرتبط باشد. 

تحقیق دیگری اثرات مکمل آهن و رژیم غذایی پر آهن را بر خستگی زنان مبتلا به کمبود آهن بررسی کرد. این مداخلات منجر به بهبود فعالیت ذهنی شد و نشان داد که درمان کمبود آهن با مکمل یا رژیم غذایی پر آهن باعث کاهش خستگی در بین آزمودنی‌ها شد. 

همین نتیجه توسط مطالعه دیگری از مجله انجمن پزشکی کانادا نشان داده شد که در آن اثر درمان با آهن خوراکی بر خستگی مورد مطالعه قرار گرفت. این مطالعه نتیجه گرفت که بیمارانی که مکمل‌های آهن دریافت کرده‌اند، در نمرات خستگی خود بهبود یافته‌اند. 

بهترین شامپو ضد ریزش مو جهت درمان فوری ریزش مو بدون بازگشت

شامو ضد ریزش مو بایوفل

شرکت ساسانیان پارسیان کهن تنها نماینده انحصاری واردات برند تخصصی درمان ریزش مو بایوفل کانادا در آسیا می باشد.

4. احساس ناخوشایند در پاها/پاها

در طی دو سال گذشته، محققان زمان و منابع زیادی را صرف درک سندرم پای بیقرار کرده‌اند. انواع تحقیقات نشان داده است که غلظت آهن در مغز عامل مهمی در این بیماری است.

تحقیقات نشان داد که درمان کمبود آهن منجر به بهبود علائم مرتبط با سندرم پای بیقرار می شود. داده ها نشان داده است بیمارانی که از سندرم پای بیقرار رنج می برند سطوح پایین تری از پروتئین ذخیره آهن به نام فریتین دارند. این امر نقش کمبود آهن را به عنوان یک علت سندرم پای بیقرار تایید می کند. 

5. اختلالات روانی

مطالعاتی که ارتباط بین اختلالات روانپزشکی (به عنوان مثال احساس غمگینی همیشه، افکار آشفته، نگرانی های مفرط و احساس گناه مفرط) و کمبود آهن را بررسی کردند، نشان دادند که افرادی که به کم خونی فقر آهن مبتلا هستند، خطر ابتلا به اختلالات روانپزشکی را افزایش می دهند.

یک مطالعه همچنین به این نتیجه رسید که کمبود آهن خطر ابتلا به موارد زیر را افزایش می دهد:

اختلالات خلقیاختلال طیف اوتیسماختلال نقص توجه-بیش فعالیاختلالات رشدی

6. ریزش مو

نشانه های کمبود آهن و دلایل آن، عوارض کمبود آهن و مصرف زیاد آن، ارتباط ریزش مو و آهن و جذب آن از طریق مواد غذایینشانه های کمبود آهن و دلایل آن، عوارض کمبود آهن و مصرف زیاد آن، ارتباط ریزش مو و آهن و جذب آن از طریق مواد غذایی

مطالعات متعددی رابطه بین کمبود آهن و ریزش مو را ارزیابی کرده‌اند ، که نشان می‌دهد کمبود آهن با آلوپسی و ریزش موی منتشر مرتبط است، اگرچه مطالعات دیگر این ادعا را تایید نمی‌کنند.

با این حال، طبق گفته بنیاد کلینیک کلیولند، درمان ریزش مو با درمان کمبود آهن بهتر می شود.  مطالعه دیگری نشان داد که زنانی که کمبود آهن دارند در معرض خطر ریزش مو هستند. همین مطالعه همچنین بر نقش فریتین سرم در ریزش مو تاکید کرد. 

7. پیکا (میل به مواد غیر خوراکی)

پیکا وضعیتی است که در آن فرد میل به مواد غیرخوراکی دارد. این ولع غیرمعمول برای مواد غیر مغذی می تواند خطرات مختلفی برای سلامتی ایجاد کند.

طبق یک مطالعه، پیکا نشانه مهمی از کمبود آهن است و نباید آن را بدیهی دانست. چندین فرضیه وجود دارد که توضیح می دهد چگونه کمبود آهن باعث ایجاد پیکا می شود، اما هیچ کدام هنوز ثابت نشده اند. 

یک مطالعه نشان داد که رفتار پیکا در نوجوانان باردار با وضعیت آهن به میزان قابل توجهی در دوران بارداری مرتبط است. این مطالعه به این نتیجه رسید که چگونه کمبود آهن با پیکا مرتبط است، حتی اگر علت آن ناشناخته باشد. 

8. میگرن قاعدگی

مطالعه ای با هدف تعیین میزان شیوع و ویژگی های بیماران مبتلا به میگرن قاعدگی انجام شد. نتیجه گیری شد که زنانی که از کمبود آهن رنج می بردند، حوادث میگرن قاعدگی را افزایش دادند. 

یافته های یک مطالعه دیگر همچنین نشان داد که کم خونی فقر آهن معمولا در بیماران مبتلا به میگرن قاعدگی مشاهده می شود و بنابراین می تواند با آن مرتبط باشد. 

9. حساسیت به سرما

نشانه های کمبود آهن و دلایل آن، عوارض کمبود آهن و مصرف زیاد آن، ارتباط ریزش مو و آهن و جذب آن از طریق مواد غذایینشانه های کمبود آهن و دلایل آن، عوارض کمبود آهن و مصرف زیاد آن، ارتباط ریزش مو و آهن و جذب آن از طریق مواد غذایی

سردی دست ها و پاها می تواند به دلیل کمبود آهن باشد. این را می توان با این واقعیت توضیح داد که افراد مبتلا به کمبود آهن اکسیژن کافی به بافت های خود دریافت نمی کنند. 

بر اساس مطالعات حیوانی، موش‌های دارای کمبود آهن به دلیل افت هورمون تیروئید (T3) دچار هیپوترمی یا حساس به سرما می‌شوند. درمان حیوانات مبتلا به کمبود آهن با آهن، پاسخ تیروئید پلاسما را نرمال کرد و ارتباط بین آنها را نشان داد. فرضیه پیشنهادی نشان می‌دهد که کمبود آهن می‌تواند مانع از تبدیل هورمون‌های تیروئید T4 به T3 شود که منجر به هیپوترمی مشاهده‌شده می‌شود. 

نشانه های کمبود آهن و دلایل آن، عوارض کمبود آهن و مصرف زیاد آن، ارتباط ریزش مو و آهن و جذب آن از طریق مواد غذایی

10. ناهنجاری های زبان

تحقیقات نشان داده است که رنج طولانی مدت از کم خونی می تواند منجر به موارد زیر شود:

تضعیف یا تحلیل پاپیلاهای زبانسوزش یا درد زبان (درد گلاسه)مشکل در بلع (دیسفاژی)

در یک مطالعه، بیماران مبتلا به فقر آهن و کسانی که کم خونی دارند، سابقه درد زبان دارند، اگرچه بیماران مبتلا به کم خونی نسبت به بیمارانی که فقط فقر آهن دارند، مناطق دردناک تری روی زبان دارند.

پس از درمان با مکمل آهن خوراکی، بسیاری از بیماران در عرض 2 ماه، افزایش سطح فریتین سرم، سطح آستانه درد و ترشح بزاق را نشان دادند. آنها همچنین کاهش درد گلوسال را نشان دادند.

بنابراین، می توان با اطمینان گفت که کمبود آهن باعث درد گلوسال می شود و با پیشرفت کمبود آهن به کم خونی، سطح درد گلاسال افزایش می یابد و منجر به کاهش بزاق و ناهنجاری های پاپیلای گلاسال می شود. 

مقدار توصیه شده رژیم غذایی (RDA) برای آهن

مقدار توصیه شده رژیم غذایی (RDA) برای تمام گروه های سنی مردان و زنان یائسه 8 میلی گرم در روز است.RDA برای زنان قبل از یائسگی 18 میلی گرم در روز است.RDA برای زنان باردار 27 میلی گرم در روز است.سطح قابل تحمل بالای دریافت برای بزرگسالان 45 میلی گرم در روز آهن است.

وجود سطوح پایین‌تر آهن در بدن می‌تواند منجر به مشکلات سلامتی شود و به عنوان کمبود آهن شناخته می‌شود. متأسفانه، کمبود آهن یکی از شایع ترین کمبودهای تغذیه ای است.

احیاء موها، درمان موخوره، آبرسانی به مو و زندگی دوباره موها با ماسک ضد ریزش مو بایوفل کانادا

ماسک ضد ریزش مو

بازسازی کوتیکول مو ( ساقه )

افزایش ویتامین های مورد نیاز مو با ماسک ضد ریزش بایوفل

ایجاد جلا و درخشش مو با ماسک ضد ریزش مو بایوفل کانادا

ماسک ضد ریزش بایوفل باعث تقویت ساقه و پر پشت شدن آن می شود.

علل کمبود آهن

علل مختلف احتمالی کمبود آهن به شرح زیر است: 

درصد عمده آهن در گلبول های قرمز وجود دارد، بنابراین خونریزی بیش از حد می تواند باعث کمبود آهن شود. این در واقع شایع ترین علت کمبود آهن در کشورهای تکامل یافته است. خونریزی می تواند به دلیل هماتمز، منوراژی، حاملگی چند قلویی، خونریزی گوارشی یا زایمان باشد.عفونت های انگلی مانند عفونت کرم قلابدارافزایش دفعات اهدای خون به ویژه در زنانزمینه های مالی ضعیفرژیم گیاهخواری یا وگاندر کودکان، مصرف بیش از حد شیر یا تغذیه طولانی مدت با شیشهکاهش جذب آهن به دلیل شرایطی مانند بیماری سلیاک، گاستریت و عفونت هلیکوباکتر پیلوری یا به دلیل ترکیبات غذایی مانند فسفات، اگزالات و کلسیممصرف داروهایی که می توانند مانع جذب مناسب آهن شوند مانند آنتی بیوتیک ها، لوودوپا و لووتیروکسیناختلالات مزمن مانند بیماری کلیه، نارسایی قلبی، بیماری التهابی روده و آرتریت روماتوئید

چگونه از طریق رژیم غذایی آهن کافی دریافت کنیم؟

نشانه های کمبود آهن و دلایل آن، عوارض کمبود آهن و مصرف زیاد آن، ارتباط ریزش مو و آهن و جذب آن از طریق مواد غذایینشانه های کمبود آهن و دلایل آن، عوارض کمبود آهن و مصرف زیاد آن، آهن و جذب آن از طریق مواد غذایی

دو شکل آهن در رژیم غذایی وجود دارد. اولی آهن هِم است که در منابع حیوانی دیده می شود و دیگری آهن غیرهِم است که از غذاهای گیاهی گرفته می شود.

آهن هِم راحت تر از آهن غیرهم جذب بدن می شود. 

برای افزایش دریافت آهن، غذاهای غنی از آهن مصرف کنید.

آهن هِم در موارد زیر یافت می شود:

گوشت گوسالهگوشت خوکبرهمرغترکیهماهیغذاهای دریایی

آهن غیر هِم (مخصوصاً نمک‌های فریک) بیشتر در موارد زیر یافت می‌شود:

حبوباتذرتگندمجوبرنجپاستاناناسفناج پختهآجیلدانه هامیوه های خشکمحصولات لبنی

بیشتر بخوانید: نکات سالم برای افزایش مصرف آهن و درمان کمبود آهن با رژیم تغذیه ای سالم و غنی

عوارض کمبود آهن درمان نشده

در صورت عدم درمان، کمبود آهن می تواند منجر به اختلال شناختی قابل توجه و کیفیت پایین زندگی شود.

در دوران بارداری، کمبود آهن درمان نشده می تواند تأثیر منفی بر بلوغ مغز کودک داشته باشد. همچنین می تواند منجر به کاهش وزن هنگام تولد شود. مادر تازه وارد در صورت کمبود آهن می تواند مستعد افسردگی، افزایش خطر سپسیس و مرگ و میر مادران باشد.

در بیماران مبتلا به نارسایی قلبی، کمبود آهن درمان نشده با افزایش میزان مرگ و میر ارتباط دارد.

پرتکرارترین سوالات در مورد کمبود آهن

چه غذاهایی آهن را تامین می کند؟

با خوردن موارد زیر می توانید مقادیر توصیه شده آهن را دریافت کنید:

غذاهای دریاییطیورغلات صبحانه غنی شده با آهناسفناججگر و قلوهکشمشمیوه های خشک شدهعدس

چه کسانی در معرض خطر کمبود آهن هستند؟

گروه‌های زیر بیشتر از سایرین در دریافت آهن کافی مشکل دارند:

زنان پریودنوزادان (به خصوص اگر نارس باشند)اهداکنندگان خونبیماران مبتلا به سرطانزنان بارداربیماران مبتلا به بیماری های قلبی

آیا آهن زیاد می تواند مضر باشد؟

بله، در صورت مصرف بیش از حد مکمل آهن می تواند مضر باشد. مقادیر زیاد آهن ممکن است باعث شود:

حالت تهوعیبوستدرد معدهاستفراغ کردنالتهاب پوشش معدهزخم هاکاهش جذب روی

مصرف دوزهای بسیار بالای آهن می تواند منجر به موارد زیر شود:

نارسایی اندامکماتشنجمرگ

سخن پایانی

آهن یک ماده معدنی غذایی است که بدن شما برای رشد و تکامل مناسب به آن نیاز دارد. برای بسیاری از عملکردها در بدن از جمله تولید هورمون های مختلف مورد نیاز است.

مقدار آهن مورد نیاز روزانه به سن، جنسیت و سبک زندگی شما بستگی دارد. سطح ناکافی آهن در بدن می تواند باعث کمبود آهن شود که در صورت عدم درمان می تواند باعث کم خونی شود. توجه به علائم و نشانه هایی که نشانه کمبود آهن هستند برای جلوگیری از عوارض مهم است.

منبع

منبع

دانلود آهنگ
0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

اشتراک گذاری

لینک های مفید