نشانههای پیری زودرس
پیری زودرس ممکن است هم شامل تغییرات ظاهری باشد مانند چین و چروک و لکههای پیری روی پوست و هم تغییرات داخلی مانند کاهش کارکرد اندامها.
در اینجا به برخی از نشانههای پیری زودرس اشاره میکنیم:
کند شدن سرعت پیادهروی
اگر سرعت راه رفتن شما در طول دهه ۴۰ زندگیتان کندتر شده باشد، این کاهش سرعت ممکن است نشانه سالمندی زودرس باشد.
پیادهروی یکی از بهترین و سادهترین ورزشهاست که میتوانید انجام دهید. برای شروع این ورزش، بهتر است ابتدا ۵ دقیقه در روز راه بروید و بتدریج زمان پیادهروی را زیادتر کنید تا به ۳۰ دقیقه در روز برسد. سعی کنید سرعت راه رفتن خود را به صد قدم در دقیقه برسانید.(برای این کار میتوانید تعداد قدمهای خود را در ده ثانیه بشمارید و سپس عدد به دست آمده را در شش ضرب کنید).
پوشیدن کفش ورزشی مناسب و همراه شدن با یک دوست پیادهروی را برایتان لذتبخشتر خواهد کرد.
ایجاد لکههای پوستی
لکههای خورشیدی قهوهای یا لکههای پیری اغلب بر روی پوست دستها، صورت و بازوها ظاهر میشود. ظاهر شدن این لکههای پوستی بخصوص برای افراد بالای ۵۰ سال طبیعی است. اغلب این لکهها بیخطر هستند و ناشی از ماندن طولانی مدت زیر نور خورشید است. در صورتی که با موارد زیر مواجه شدید با پزشک خود تماس بگیرید:
– سیاه شدن لکهها
– تغییر شکل لکهها
– خونریزی از محل لکهها
– ناهموار شدن حاشیه لکهها
برای جلوگیری از زیانهای نور خورشید، زمانی که به فضای باز میروید صورت و بدن خود را بپوشانید. سعی کنید بین ساعات ۱۱ صبح تا ۳ بعدازظهر در فضای باز و زیر نور آفتاب قرار نگیرید. نور خورشید در این ساعات با شدت بیشتری میتابد.
مشاهده تغییرات خفیف در قدرت حافظه
تغییرات قدرت حافظه از اوایل ۴۰ سالگی همراه با بالا رفتن سن اتفاق میافتد. این تغییرات ممکن است در حدی باشد که نام خیلی چیزها را به خاطر نیاورید و یا مثلا به اتاق دیگر میروید در حالی که به یادتان نمانده است، چرا به آنجا رفتهاید. اما اغلب موارد زوال عقل یا بیماری آلزایمر تا پیش از ۶۵ سالگی رخ نمیدهند. توجه داشته باشید که زوال عقل یا دمانس یک روند طبیعی سالمندی شمرده نمیشود.
برای این که ذهن خود را همچنان فعال نگه دارید:
-تغذیه سالم داشته باشید.
-ارتباطات اجتماعی فعال داشته باشید.
-ورزش کنید.
درد مفاصل
همه افراد با افزایش سن دچار خشکی مفصل نمیشوند. اما احتمال دچار شدن شما به آرتروز با افزایش سن بیشتر میشود. علائم آرتروز در مردان معمولا پس از ۴۵ سالگی و در زنها پس از ۵۵ سالگی ظاهر میشود. این بیماری علاجی ندارد اما، شما میتوانید سرعت پیشرفت بیماری را کاهش دهید. انجام ورزشهای کششی و هوازی میتواند سودمند باشد. اما اگر میخواهید برنامه ورزشی تازهای را شروع کنید، حتما قبل از شروع آن با پزشکتان مشورت کنید.
خشک شدن پوست
پوست بدن ما با افزایش سن چربی خود را از دست میدهد. از سن ۴۰ سالگی به بعد پوست ما کم کم خشک و تیره میشود. البته خشکی پوست میتواند ناشی از دخالت و یا عدم دخالت خود ما هم باشد. برای جلوگیری از خشک شدن پوست:
– با آب ولرم حمام کنید
-پوست خود را به آرامی تمیز و مرطوب کنید.
– برای زمان طولانی در معرض هوای خشک قرار نگیرید.
– اگر هنوز پوستتان خشک است، حتما با یک پزشک متخصص پوست مشاوره کنید.
کبودشدن آسان پوست
بروز عارضه کبود شدن آسان پوست پس از شصت سالگی کاملا طبیعی است. به تدریج که سن ما افزایش مییابد، پوست بدن نازکتر میشود، بافت چربی از بین میرود و رگهای خونی هم به شدت شکننده میشوند. در این وضعیت حتی مصرف برخی از داروها ممکن است باعث کبودی پوست شود.
بسیاری از این کبودیها بیخطر هستند و خود به خود بهبود مییابند.
اما در موارد زیر حتما به پزشک مراجعه کنید:
-لکههای کبودی به تعداد زیاد روی پوست شما به خصوص در ناحیه قفسه سینه، پشت و یا صورت ایجاد شده باشد.
-کبودی بلافاصله پس از مصرف یک داروی جدید ایجاد شده باشد
در بالا رفتن از پلهها دچار مشکل شوید
اگر به طور گاهگاهی هنگام بالا رفتن از پلهها دچار مشکل بشوید طبیعی است. اما اگر با افزایش سن این مشکل بارها تکرار شود، نشانه آن است که در انجام فعالیتهای روزانهتان دچار مشکل هستید.
علت ممکن است این باشد که ورزش نمیکنید. در این صورت پس از مشورت با پزشک خودتان به تدریج بالا رفتن از پلهها را تمرین کنید تا به وضعیت سابق خود برگردید.
ممکن است به هنگام بالا رفتن از پلهها احساس درد داشته باشید و دچار عدم تعادل بشوید.
همچنین بهتر است با معاینه پزشکی اطمینان حاصل شود که مشکل قلبی ندارید و یا به آرتروز مبتلا نیستید.
چاق شدن شکمی
چربیهای بدن با افزایش سن در ناحیه اطراف شکم تجمع پیدا میکنند. زنان معمولا پس از دوران یائسگی دچار این مشکل میشوند.
چاقی شکمی بدون در نظر گرفتن سن فرد یک عامل خطرساز برای دچار شدن به بیماریهای قلبی و دیابت نوع ۲ است
اندازه دور کمر طبیعی برای مردان ۸۰ سانتیمتر یا کمتر و برای زنان نن۹۴ سانتیمتر یا کمتر است و بیشتر شدن دور کمر از این مقدار خطر دچار شدن به بیماریها را افزایش میدهد.انجام ورزش منظم و انتخاب سبک زندگی سالم بهترین روشهای حفظ تناسب بدنی است.
کم شدن قدرت دستها
ممکن است متوجه بشوید که در شیشه مربا را دیگر به راحتی نمیتوانید بپیچانید و باز کنید و یا فرمان ماشین را دیگر نمیتوانید محکم نگه دارید. معمولا از ۵۰ سالگی قدرت دستها به تدریج کاهش مییابد
شما میتوانید با انجام بعضی حرکات ورزشی قدرت دستهای خود را بهبود ببخشید مانند کار کردن با خمیر مجسمهسازی، فشرده کردن توپ سفت (stress ball) و یا انجام حرکتی مانند چنگ زدن لباس خیس برای این که آب اضافی لباس خارج شود.
اگر در سنین جوانی دچار این عارضه شدید ممکن است نشانه دچار شدن به آرتروز یا آسیب عصبی باشد.
مشکلات بینایی
اگر سنتان بیشتر از ۴۰ سال است، احتمالا پیرچشمی را تجربه خواهید و برای دیدن اشیا از فاصله نزدیک دچار مشکل میشوید.
سالمندی همچنین با مشکلات دیگر بینایی مانند آب سیاه (گلوکوم)، آب مروارید (کاتاراکت) و تحلیل رفتن لکه زرد شبکیه چشم (دژنراسیون ماکولا) همراهی دارد.
دژنراسیون ماکولا شایعترین علت نابینایی علت نابینایی در افراد سالمند است که در آن ماکولا یا لکه زرد که حساسترین بخش شبیکه (پرده حساس به نور در عقب چشم) و مسئول دید مستقیم و واضح تخریب میشود.
برای کاستن از خطر مشکلات بینایی:
– سیگارتان را ترک کنید.
-تغذیه سالم داشته باشید.
-ورزش کنید.
-هر سال برای معاینه نزد پزشکتان بروید.
نامرتب شدن قاعدگی
عادات ماهانه زنانه معمولا از اواخر دهه ۳۰ زندگی و اوائل دهه ۴۰ زندگی و اوایل ۴۰ سالگی دچار بینظمی میشود. این مرحله را مرحله «پیشقاعدگی» مینامیم. در این مرحله بدن زن هورمون جنسی استروژن کمتری میسازد، در نتیجه مقدار خونریزی ماهانه زنان کمتر و طول آن هم کوتاّهتر میشود یا نظم ماهانه آن به هم می]ورد.
اگر عادات ماهانه شما در در شروع دهه ۳۰ زندگی دردناک شد یا به طور ناگهانی تغییر کرد، حتما با پزشکتان مشورت کنید، چرا که ممکن است یکی از علائم یائسگی زودرس باشد.
ثبت دیدگاه
آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلدهای الزامی علامت گذاری شده اند *نظرات (0)
هیچ نظری ثبت نشده است.