1,5K
آزادی مذهب، فرهنگ پرجنب و جوش، جامعهی مدرن و اقتصاد پویا از جنبههای مثبت بزرگترین شهر ترکیه یعنی استانبول است. این کلانشهر از سال ۱۹۴۰ تابهحال شاهد رشد مداوم جمعیت بوده است. اگر تصمیم به سفر به استانبول و زندگی در آن جا را گرفته اید با الی گشت همراه باشید تا جنبههای مختلف زندگی در این شهر را با هم بررسی کنیم.
استانبول، مکانی ایده آل برای زندگی
استانبول از دوران باستان تابهحال توجه بسیاری از افراد را به خود جلب کرده است. این شهر به صورت متوالی پایتخت سه امپراتوری بوده و گروههای مختلف تحت عنوان مهاجر، تاجر، استعمارگر یا فاتح به این شهر آمده و ردپای خود را در این مکان برجای گذاشتهاند.
امروزه استانبول تنها شهری است که در دو قاره قرار دارد. تنگه بسفر این شهر را به دو نیم اروپایی و آسیایی تقیسم میکند. بنابراین با نقل مکان به استانبول میتوانید همزمان در دو قاره حضور داشته باشید و ویژگیهای خاص این دو قاره را در مکانهای تاریخی، مناظر طبیعی و سواحل زیبا مشاهده کنید.
همچنین تنگه بسفر به عنوان یک گذرگاه مهم دریای سیاه در شمال را به دریای مرمره در جنوب متصل میکند. این امر اهمیت اقتصادی استانبول را افزایش داده و موجب پدید آمدن مناظر و چشماندازهای بسیار زیبا در این شهر شده است.
استانبول مانند دیگر شهرهای بزرگ جهان امکانات متعددی را در خود جای داده است. در این شهر مهاجران زیادی از کشورهای مختلف مانند ایران، روسیه و ارمنستان ساکن هستند و فرصتهای شغلی متعددی برای آنها فراهم است.
آب و هوای استانبول شباهت زیادی به شهرهای ساحلی ایران دارد. وجود دریای سیاه و دریای مرمره در اطراف استانبول باعث شده این شهر اختلاف دمای زیادی را در فصلهای تابستان و زمستان تجربه نکند. جالب است بدانید هوای این شهر همیشه تمیز است و با زندگی در استانبول دیگر نگران آلودگی هوا نخواهید بود.
اکثر ساکنان استانبول مسلمان هستند اما اسقفنشینها و مسیحیان ارتدکس شرقی بسیاری هم در این شهر زندگی میکنند. همچنین در استانبول مراکز مقدس زیادی برای مسلمانان، مسیحیان و یهودیان وجود دارد.
زبان مردم استانبول
مردم استانبول به زبان ترکی استانبولی صحبت میکنند. اگر چه مهاجران زیادی را در این شهر خواهید دید که میتوانید با زبان انگلیسی با آنها ارتباط برقرار کنید اما برای زندگی در استانبول حتماً باید زبان ترکی یاد بگیرید و با فرهنگ مردم استانبول آشنا باشید.
بهترین محله های استانبول برای زندگی
بیشتر مهاجران ایرانی برای زندگی در استانبول به سراغ مناطقی میروند که جوامع پرجنب و جوش، دسترسی و امکانات متناسب با سبک زندگی و ترجیحات فرهنگی آنها را ارائه میدهند. مناطقی مانند شیشلی (Şişli)، به ویژه در اطراف مجیدیهکوی (Mecidiyeköy) و بیلیکدوزو (Beylikdüzü) به دلیل زیرساختهای توسعهیافته، مجتمعهای مسکونی مدرن و نزدیکی به مدارس، دانشگاهها و مراکز خرید بینالمللی، در بین مهاجران ایرانی بسیار محبوب هستند.
منطقه شیشلی که به خاطر فضای بینالمللیاش شناخته میشود، تقریباً در مرکز استانبول واقع شده و به مراکز تجاری و حمل و نقل عمومی دسترسی آسانی دارد. از طرف دیگر محله بیلیکدوزو (Beylikdüzü) به دلیل قیمت مناسب و فضای آرامتر، دارای گزینههای مسکونی جادارتر و ایدهآلتری است.
همچنین مناطقی مانند کادیکوی (Kadıköy) در سمت آسیایی به دلیل ترکیب فضای سنتی و مدرنیته، صحنه فرهنگی پر جنب و جوش و بازارهای شلوغ، ایرانیان را جذب میکند. علاوه بر اینها، مناطقی مانند فاتح (Fatih)، به ویژه آکسارای (Aksaray) و لالهلی (Laleli)، به دلیل نزدیکی به مناطق تجاری و حس مشترک اجتماعی با سایر مهاجران خاورمیانه و آسیای مرکزی، برای ایرانیان جذاب هستند. این مناطق به دلیل داشتن رستورانها، مغازهها و مراکز فرهنگی ایرانی به حفظ روابط فرهنگی مهاجران ایرانی کمک کرده و زندگی در استانبول را برای آنها آسانتر میکنند.
اجاره خانه در استانبول
بیشتر ایرانیان پس از مهاجرت به استانبول توانایی خرید ملک را ندارند و مجبور هستند خانه اجاره کنند. همچنین برخیها ترجیح میدهند مدتی را به صورت آزمایشی در این شهر زندگی کنند و پس از تجربه زندگی در استانبول، ملک بخرند.
برخلاف ایران، برای اجاره خانه در استانبول نیازی به پرداخت هزینه رهن نیست اما باید به عنوان ضمانت به اندازه ۲ اجاره را از قبل پرداخت کنید.
خرید خانه در استانبول
در حال حاضر شهروندان غیرترک میتوانند با سهولت نسبی در شهرهای مختلف ترکیه از جمله استانبول خانه بخرند. بازار املاک ترکیه برای سرمایهگذاران خارجی باز است و هیچ محدودیت خاصی در مورد مالکیت خانه برای شهروندان غیر ترک وجود ندارد.
به طور کلی فرآیند خرید خانه برای مهاجران شامل دریافت شماره شناسایی خارجی (Yabancı Kimlik Numarası or YKN)، افتتاح حساب بانکی ترکیه و آشنایی با سیستم حقوقی ترکیه است. توصیه میکنیم برای اطمینان از یک معامله روان و امن، با یک مشاور املاک معتبر و یک وکیل متخصص در قانون املاک ترکیه همکاری کنید.
همچنین با خرید ملک در استانبول میتوانید از برنامه شهروندی ترکیه از طریق سرمایهگذاری بهرهمند شوید. این برنامه به سرمایهگذاران خارجی اجازه میدهد با خرید املاک و مستغلات به ارزش حداقل ۴۰۰۰۰۰ دلار شهروندی ترکیه را کسب کنند.
از مزایای برنامه شهروندی ترکیه از طریق سرمایهگذاری میتوان به اعطای شهروندی به شخص، همسر و افراد تحت تکفل وی و تابعیت دوگانه اشاره کرد. در حال حاضر میانگین قیمت یک آپارتمان با فضای متوسط در استانبول بین ۳.۸۰۰.۰۰۰ تا ۱۱.۰۰۰.۰۰۰ لیر است. البته قیمت نهایی ملک به منطقه و امکانات آپارتمان هم بستگی دارد.
اپراتورهای تلفن همراه و اینترنت در استانبول
استانبول زیرساخت مخابراتی پیشرفتهای دارد و اپراتورهای متعددی در این شهر فعالیت میکنند که از بهترین آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
تورکتلکام (Turk Telekom)
تورکسل (Turkcell)
وودافون (Vodafone)
شما با خرید سیم کارت از این اپراتورها به راحتی میتوانید به اینترنت پرسرعت دسترسی داشته باشید. بر اساس ادعای شرکت OpenSignal ترکسل در استانبول پوشش بهتری دارد. همچنین در این شهر اینترنت وایفای در بسیاری از کافهها، رستورانها، هتلها و مکانهای عمومی در دسترس است.
شبکه حمل و نقل عمومی در استانبول
حال در این بخش از راهنمای زندگی در استانبول به سراغ معرفی شبکه حمل و نقل عمومی بزرگترین شهر ترکیه میرویم. از وسایل نقلیه عمومی استانبول میتوان به مترو، اتوبوس، تاکسی، مارمارای (مترو بخش خصوصی)، متروبوس (اتوبوس تندرو شهری)، تراموا، دلموش، قایق و کشتی اشاره کرد.
اتوبوسهای عمومی استانبول ارزان و قابل اعتماد هستند و کرایه آنها از ۱.۹۵ لیر شروع میشود. همچنین برای دسترسی به مقاصد دورتر میتوانید از اتوبوسهای سریعالسیر با کرایه بیشتر استفاده کنید.
اتوبوسهای خصوصی (halk otobüs) و دلموشها (dolmus) در مسیرهای مختلف مسافران را جابهجا میکنند. این وسایل نقلیه ایستگاه خاصی ندارند و در هر نقطه که بخواهید میتوانید از آنها پیاده شوید.
مترو استانبول بیشتر در منطقه مرکز شهر در دسترس است و حدود ده ایستگاه دارد. همچنین تراموا و قطار سبک شهری (tren) نقاط قابل توجهی از استانبول را پوشش میدهند و به سیستم مترو متصل هستند.
از دیگر وسایل نقلیه در استانبول میتوان به کشتیها و قایقها اشاره کرد که ساکنان استانبول را در طول تنگه بسفر عبور میدهند. شما میتوانید با استفاده از این کشتیها در آخر هفتهها به جزایر پرنس بروید.
رایجترین روش پرداخت کرایه در استانبول استفاده از استانبول کارت است. این کارت تخفیفدار با هزینه ۱۰ لیر قابل تهیه است و هزینه شارژ ماهانه آن هم ۱۲۰ لیر است.
تحصیل در استانبول برای مهاجران
در شهر استانبول مدارس بینالمللی مختلفی برای کودکان مهاجر وجود دارد. اکثر این مدارس برنامه درسی IB یا مختص یک کشور خاص (مثلاً مدرسه آلمانی یا دبیرستان فرانسوی) را ارائه میدهند. معمولاً زبان آموزش در مدارس بینالمللی استانبول انگلیسی است.
از بهترین مدارس بینالمللی استانبول میتوان به مدرسه بینالمللی استانبول (Istanbul International School) با آموزش ابتدایی و متوسطه، مدرسه IICS و مدرسه بینالمللی MEF استانبول اشاره کرد.
همچنین تعداد زیادی دانشگاه دولتی و خصوصی در استانبول وجود دارند که فرصتهای زیادی را برای آموزش عالی در اختیار مهاجران قرار میدهند. برخی از دانشگاههای دولتی استانبول عبارتند از:
دانشگاه استانبول (Istanbul University)
دانشگاه گالاتاسرای (Galatasaray University)
دانشگاه مرمره (Marmara University)
دانشگاه هنرهای زیبای معمار سینان (Mimar Sinan University of Fine Arts)
دانشگاه فنی ییلدیز (Yildiz Technical University)
به عنوان مثال، دانشگاه استانبول دارای ۲۰ دانشکده، ۳ دپارتمان، ۳ مدرسه، ۱۷ مؤسسه و ۲۷ مرکز تحقیقاتی و مطالعاتی در سراسر شهر است. اکثر دانشکدهها، کالجها و برخی از دفاتر اداری این دانشگاه در بایزید (Beyazit)، لالائلی (Lalaeli)، سراچانه (Sarachane) و وزنجیلر (Vezneciler) واقع شدهاند.
مراکز درمانی استانبول
اگر برای زندگی در استانبول برنامهریزی میکنید باید مراکز درمانی این شهر را بشناسید. در حال حاضر بیمارستانهای دولتی و خصوصی زیادی در استانبول وجود دارند که مراقبتهای پزشکی آنها از سطح بالایی برخوردار هستند.
هزینه درمان در شهر استانبول از ایران بیشتر است. در این شهر برای کاهش هزینههای درمانی میتوانید بیمه پرداخت کنید. بیمارستانها و مراکز دولتی استانبول فقط بیمه SGK(مشابه بیمه تأمین اجتماعی در ایران) را قبول میکنند و بیمههای خصوصی فقط در بیمارستانهای خصوصی و داروخانههای طرف قرارداد با این بیمهها قابل استفاده هستند.
داروخانههای شهر استانبول با یک تابلو مربع سفید با حرف E مشخص شدهاند. اکثر این مراکز از دوشنبه تا شنبه بین ساعت ۱۰ صبح تا ۱۹ عصر باز هستند. علاوه بر این، هر محله در استانبول حداقل یک داروخانه کشیک (nöbetci eczane) دارد و میتوانید در مواقع اضطراری به این مراکز مراجعه کنید. همچنین در صورت نیاز به فوریتهای پزشکی میتوانید با شماره ۱۱۲ که یک سرویس دولتی رایگان است، تماس بگیرید.
خورد و خوراک در استانبول
زندگی در استانبول شما را با طعمها و مزههای متفاوتی آشنا میکند. در این شهر رستورانهای متنوعی از ارزان تا گران و همچنین غذاهای خیابانی اقتصادی در دسترس ساکنان و گردشگران قرار دارند. اگر از بابت هزینه مشکلی نداشته باشید میتوانید در هفته یا ماه چند وعده غذایی را در رستورانهای استانبول نوش جان کنید.
اما اگر دانشجو هستید یا قصد دارید در هزینههایتان صرفهجویی کنید به سراغ خرید مواد غذایی و آشپزی بروید.
خرید پوشاک در استانبول
استانبول مراکز خرید بسیار متنوعی دارد و یک مکان عالی برای خرید پوشاک است. در برخی از فصول سال میتوانید پوشاک بسیار باکیفیتی را از حراجیهای استانبول خریداری کنید. مثلاً در تعطیلات کریسمس و عید قربان حتی فروشگاههای برند استانبول هم کالاهای خود را با تخفیف به مشتریان ارائه میدهند.
تفریح در استانبول
تفریحات استانبول به خصوص اگر دارای فرزند باشید بسیار هیجانانگیز است. این شهر پرجنب و جوش مراکز تفریحی و سرگرمی متعددی را در خود جای داده است و یک مکان عالی برای گشت و گذار محسوب میشود. شما با هر هزینه و سلیقهای میتوانید در استانبول از امکانات تفریحی دلخواهتان لذت ببرید.
طبیعت سرسبز و جذاب، پارکها، سینماها، استخرها، شهربازیها، کلوپهای تفریحی و سواحل رنگارنگ این شهر مکانهای مناسبی برای سپری کردن اوقات فراغت هستند.
هزینه های زندگی در استانبول
در این بخش از راهنمای زندگی در استانبول نوبت به بررسی هزینههای زندگی میرسد. در جدول زیر میتوانید هزینه رستوران، اقلام سوپرمارکتی، حمل و نقل، آب و برق، تلفن، ورزش و تفریح، پوشاک، اجاره و خرید آپارتمان در استانبول را مشاهده کنید.
هزینه رستوران در استانبول
هزینه غذا برای یک نفر در رستوران ارزان
۴۰۰.۰۰ لیر
McMeal در McDonalds
۳۰۰.۰۰ لیر
کاپوچینو (معمولی)
۱۳۸.۴۷ لیر
کوکا/پپسی (بطری ۰.۳۳ لیتری)
۵۲.۱۲ لیر
آب (بطری ۰.۳۳ لیتری)
۱۸.۹۷ لیر
هزینه خرید اقلام سوپرمارکتی در استانبول
شیر (معمولی ۱ لیتری)
۴۲.۴۰ لیر
یک قرص نان سفید تازه (۵۰۰ گرم)
۳۲.۷۷ لیر
برنج سفید (۱ کیلوگرم)
۸۹.۲۳ لیر
تخممرغ (۱۲ عدد)
۱۰۵.۴۹ لیر
پنیر محلی (۱ کیلوگرم)
۴۱۶.۴۸ لیر
فیله مرغ (۱ کیلوگرم)
۲۶۶.۶۷ لیر
گوشت چرخکرده گاو (۱ کیلوگرم)
۷۹۷.۵۳ لیر
سیب (۱ کیلوگرم)
۵۸.۷۷ لیر
موز (۱ کیلوگرم)
۸۶.۴۸ لیر
پرتقال (۱ کیلوگرم)
۵۱.۸۹ لیر
گوجه فرنگی (۱ کیلوگرم)
۶۵.۵۷ لیر
سیب زمینی (۱ کیلوگرم)
۲۹.۶۲ لیر
پیاز (۱ کیلوگرم)
۲۷.۸۳ لیر
کاهو (۱ عدد)
۴۷.۷۸ لیر
آب (بطری ۱.۵ لیتری)
۲۳.۹۸ لیر
سیگار ۲۰ عددی (مارلبورو)
۸۵.۰۰ لیر
هزینه حمل و نقل در استانبول
بلیط یک طرفه (حمل و نقل محلی)
۲۷.۰۰ لیر
شروع تاکسی (تعرفه عادی)
۴۲.۰۰ لیر
تاکسی ۱ کیلومتر (تعرفه عادی)
۲۸.۰۰ لیر
تاکسی ۱ ساعت انتظار (تعرفه عادی)
۳۴۹.۸۰ لیر
بنزین (۱ لیتر)
۴۶.۴۷ لیر
هزینه آب، برق و تلفن (ماهانه) در استانبول
هزینههای پایه (برق، گرمایش، سرمایش، آب) برای آپارتمان ۸۵ متری
۲,۹۰۹.۶۴ لیر
طرح ماهانه تلفن همراه با تماس و ۱۰ گیگابایت داده
۴۷۴.۵۲ لیر
اینترنت (۶۰ مگابیت در ثانیه یا بیشتر، داده نامحدود، کابل/ADSL)
۵۷۰.۴۵ لیر
هزینه ورزش و تفریح در استانبول
باشگاه (هزینه ماهانه برای ۱ بزرگسال)
۲,۴۰۰.۰۰ لیر
اجاره زمین تنیس (۱ ساعت در آخر هفته)
۸۰۳.۶۱ لیر
بلیت سینما، اکران بینالمللی، ۱ صندلی
۳۰۰.۰۰ لیر
هزینه مراقبت از کودک در استانبول
پیشدبستانی (یا مهدکودک)، تماموقت، خصوصی، ماهانه برای ۱ کودک
۳۸,۰۶۰.۸۳ لیر
دبستان بینالمللی، سالانه برای ۱ کودک
۷۵۱,۰۹۳.۱۴ لیر
هزینه پوشاک و کفش در استانبول
۱ جفت شلوار جین از برندLevis یا مشابه
۲,۲۳۲.۲۹ لیر
۱ لباس تابستانی در فروشگاه زنجیرهای (Zara، H&M، و…)
۱,۹۶۸.۱۲ لیر
۱ جفت کفش رانینگ نایک (رده متوسط)
۴,۵۵۹.۰۹ لیر
۱ جفت کفش اداری چرم مردانه
۴,۱۵۹.۳۸ لیر
هزینه اجاره آپارتمان در استانبول
آپارتمان (یک خوابه) در مرکز شهر
۳۷,۸۱۳.۱۲ لیر
آپارتمان (یک خوابه) بیرون از مرکز شهر
۲۴,۳۴۴.۸۳ لیر
آپارتمان (سه خوابه) در مرکز شهر
۷۰,۲۲۳.۲۳ لیر
آپارتمان (سه خوابه) خارج از مرکز شهر
۴۲,۲۲۷.۶۹ لیر
هزینه خرید آپارتمان در استانبول
قیمت هر متر آپارتمان در مرکز شهر
۱۱۹,۴۴۴.۹۴ لیر
قیمت هر متر آپارتمان در خارج از مرکز شهر
۵۷,۳۰۵.۳۳ لیر
حقوق و دستمزد در استانبول
میانگین حقوق خالص ماهانه (پس از کسر مالیات)
۳۶,۸۲۰.۰۰ لیر
سخن پایانی
زندگی در استانبول مزایا و معایب خاص خود را دارد. این شهر در مقایسه با شهرهای مختلف اروپا ارزان بوده و از دیگر شهرهای ترکیه گرانتر است. پیشنهاد میکنیم قبل از مهاجرت به استانبول ابتدا مدتی به این شهر سفر کنید و شرایط زندگی در استانبول را بسنجید.
سؤالات متداول
آیا برای زندگی در استانبول باید زبان ترکی یاد بگیرم؟
بله، یادگیری زبان ترکی برای زندگی در استانبول ضروری است.
بهترین محله های استانبول برای سکونت مهاجران ایرانی کدامند؟
شیشلی، مجیدیهکوی، بیلیکدوزو، کادیکوی، فاتح، آکسارای و لالهلی
ارزان ترین وسایل نقلیه در استانبول کدامند؟
مترو و اتوبوس
آیا با خرید خانه در استانبول می توان شهروندی ترکیه را دریافت کرد؟
بله، با خرید املاک به ارزش حداقل ۴۰۰۰۰۰ دلار میتوانید شهروندی ترکیه را کسب کنید.
مطالب مرتبط :
بهترین مراکز خرید استانبول کدام اند؟
جاهای دیدنی استانبول | بیش از ۸۰ تا از جاذبه های استانبول + آدرس و عکس
بهترین هتل های استانبول از نظر گردشگران