شرکت مایکروسافت از پایان پشتیبانی از ویندوز ۱۰ در تاریخ ۱۴ اکتبر ۲۰۲۵ مصادف با ۲۲ مهر ماه خبر داد.
قرار است مایکروسافت در ۱۴ اکتبر ۲۰۲۵ پشتیبانی از ویندوز ۱۰ را برای همیشه متوقف کند. با پایان پشتیبانی از ویندوز ۱۰ احتمالا شاهد هجوم بسیاری از کاربران به سیستم عامل دیگری باشیم. از جمله این سیستمها میتوان به لینوکس و سیستم عامل کروم فلکس گوگل (ChromeOS Flex) اشاره کرد که کاربران میتوانند بر روی رایانه شخصی خود امتحان کنند.
البته گفته میشود این شرکت همچنان به ارائه به روز رسانیهای امنیتی پس از این تاریخ ادامه خواهد داد. اکثر رایانههای قدرتمند امروزی را میتوان به صورت رایگان به ویندوز ۱۱ ارتقا داد. در صورت عدم تمایل برای استفاده از ویندوز ۱۱، تنها راه پیش روی کاربران، انتقال به سیستم عامل دیگر است. توزیعهای متعدد لینوکس مانند Ubuntu، Fedora، Mint، EndeavourOS، Pop!_OS و کروم فلکس را میتوان گزینههای جایگزین در نظر گرفت.
سیستم عاملهای رایگان لینوکس و کروم فلکس
تمامی توزیعهای محبوب لینوکس جایگزین مناسبی برای ویندوز محسوب میشوند. کاربران میتوانند انواع اقسام برنامهها را دراین سیستم عاملها نصب و بدون مشکل اجرا کنند. در سیستم عامل لینوکس حتی میتوان به انجام بازیهای رایانهای پرداخت. با این حال، کاربران باید با سیستم عامل و نحوه استفاده از آن آشنا باشند.
سیستم عامل کروم فلکس گوگل را نمیتوان جایگزین ویندوز ۱۰ دانست. با این وجود، این سیستم عامل که برای استفاده از سرویسها و برنامههای مبتنی بر ابر طراحی شده است، به راحتی روی سخت افزار نسبتا ضعیف یا قدیمی اجرا میشود. برای استفاده از این سیستم عامل تنها یک اکانت ایمیل و یک اتصال اینترنتی لازم است.
با وجود اینکه طی ۱۰ تا ۱۵ سال گذشته لینوکس در اکثر رایانهها بدون مشکل اجرا شده است، اما این امر لزوماً برای کروم فلکس گوگل صدق نمیکند. گوگل فهرستی از دستگاههای تایید شده برای سیستم عامل کروم فلکس را منتشر کرده است. رایانههایی که در فهرست نیستند لزوما به این معنا نیست که از این سیستم عامل پشتیبانی نمیکنند. بنابرین تنها راه برای پی بردن به آن این است که آن را امتحان کنید.
سیستمهای لایو بدون نصب اجرا میشوند
اگر قصد دارید سیستم عاملهای یاد شده را امتحان کنید، نیازی به نصب آنها نیست. هم سیستم عامل کروم فلکس و هم بسیاری از توزیعهای لینوکس را میتوان بهعنوان سیستمهای لایو استفاده کرد که به موجب آن سیستمعامل مستقیماً از طریق یک USB بوت میشود. تصاویر مورد نیاز برای ایجاد درایو بوت USB برای سیستم عاملهای فوق را میتوانید در پایین مشاهده کنید.
توجه: به منظور جلوگیری از بروز مشکلات احتمالی، باید قابلیت “Secure Boot” در تنظیمات بایوس کامپیوتر غیرفعال باشد. در غیر این صورت، فرآیند بوت در بسیاری از موارد به درستی کار نخواهد کرد.
آماده سازی محیط نصب و بوت کردن کامپیوتر
تصویر سیستم عامل با استفاده از ابزار رایگان “Rufus” که درایوهای USB قابل بوت را ایجاد میکند به یک USB حداقل ۱۶ گیگابایتی منتقل میشود. تنظیم این ویژگی بسیار ساده است. کافیست پس از اتمام، USB را به رایانه مورد نظر وصل کنید، آن را روشن کنید، منوی بوت را طوری پیکربندی کنید که مستقیماً از USB بوت شود. منوی بوت اغلب از طریق کلید “F12” قابل دسترسی است، اما ممکن است در برخی از سیستمها متفاوت باشد.