مرصع پلو یکی از غذاهای مجلسی و پرطرفدار ایرانی است که با ترکیب موادی از جمله مرغ، برنج، زرشک، خلال بادام و پسته، کشمش طعمی بینظیر پیدا میکند و ظاهری جذاب به سفرههای ایرانی میبخشد. آیا تا به حال طعم این غذا ایرانی را چشیدهاید؟ اگر هنوز از فوت و فنهای طرز تهیه مرصع پلو مطلع نیستید، با دنبال کردن این مطلب مجله فودیسم به راحتی میتوانید آن را بهعنوان یک غذای لذیذ برای مهمانیها و دورهمیها آماده کنید.
مواد لازم برای پختن مرصع پلو
برای این آموزش طرز تهیه مرصع پلو باید اول مواد زیر را آماده کنید:
مواد لازم
مقدار (برای ۴ نفر)
برنج
۴ پیمانه
سینه مرغ
۴۰۰ گرم
کشمش
½ پیمانه
زرشک
½ پیمانه
پیاز
۳ عدد بزرگ
خلال بادام
¼ پیمانه
خلال پسته
¼ پیمانه
خلال پوست پرتقال
¼ پیمانه
زعفران دم کرده
۲ قاشق غذاخوری
دارچین
½ قاشق چایخوری
آب لیمو ترش
۲ قاشق غذاخوری
نمک و فلفل سیاه
به اندازه کافی
زردچوبه
به مقدار لازم
روغن
به اندازه کافی
مراحل طرز تهیه مرصع پلو
مرصع پلو که به آن جواهر پلو نیز گفته میشود از غذاهای مجلسی و خوشمزه ایرانی است. این غذا ایرانی لذیذ با ترکیب مرغ، برنج و موادی مثل زرشک، کشمش و خلال بادام برای تزیین آن، تهیه میشود. طرز تهیه مرصع پلو ساده است و در ادامه بهطور کامل به بررسی آن میپردازیم.
منبع: وبسایت آموزشگاه آشپزی آشپزشو – ashpazsho.ir، بهترین آموزشگاه آشپزی با مدرک بینالمللی


مرحله اول، آمادهسازی پوست پرتقال
پوست پرتقالها را به دقت بگیرید و قسمت نارنجی آنها را جدا کنید.
سپس پوستها را در ۱ لیوان آب قرار دهید و اجازه دهید به مدت ۱ ساعت خیس بخورند.
پس از گذشت این زمان، پوستها را در شیرجوش بریزید و روی حرارت قرار دهید تا آب آنها به جوش بیاید.
بعد از جوشیدن آب، آن را دور بریزید و پوستها را دوباره در آب تازه قرار دهید.
○ این فرایند را ۳ الی ۴ بار تکرار کنید تا تلخی پوستها به طور کامل از بین برود.
مرحله دوم، تفت دادن پوست پرتقال
پس از اینکه تلخی پوست پرتقالها از بین رفت، ۲ قاشق غذاخوری روغن را به آنها اضافه کنید و روی حرارت ملایم به مدت کوتاهی تفت دهید.
در این مرحله طرز تهیه مرصع پلو مجلسی باید ۱ قاشق غذاخوری شکر را به پوستها اضافه کنید و آنها را مرتب هم بزنید تا شکر به خوبی حل گردد و پوستها شیشهای و طلایی رنگ شوند.
مرحله سوم، آمادهسازی مرغ
اکنون باید سینه مرغ را به تکههای کوچک و مکعبی خرد کنید.
یکی از پیازها را پوست بگیرید و به صورت حلقهای خرد نمایید.
مرغها را در ۱ کاسه با پیاز حلقهشده، مقداری آب لیمو ترش و نمک مخلوط کنید.
این مخلوط را به خوبی زیر و رو کنید و سپس روی کاسه را با سلفون بپوشانید و آن را در یخچال قرار دهید تا طعمها با هم ترکیب شوند.
مرحله چهارم، پخت مرغ
در ۱ قابلمه مقداری روغن بریزید و مرغها را با پیازهای حلقهشده در آن تفت دهید.
به مواد مقداری زردچوبه و فلفل سیاه اضافه کنید و اجازه دهید تا مرغها با آب پیاز به خوبی پخته شوند.
○ این فرایند حدود ۲۰ دقیقه زمان میبرد.
سپس مقداری زعفران دم کنید و همراه با نمک به مواد اضافه نمایید و کمی دارچین نیز برای طعمدهی بیشتر به آن بزنید.
مرحله پنجم، آمادهسازی برنج
برنج را شسته و داخل ۱ کاسه بزرگ با مقداری نمک و آب بریزید تا به مدت چند ساعت خیس بخورد.
○ این کار باعث میشود که برنج در هنگام پخت بهتر و خوشمزهتر شود.
بعد از گذشت مدت زمان لازم، برنج را آبکش کنید.
مرحله ششم، دم کردن برنج
در یک قابلمه ۶ لیوان آب بریزید و مقداری نمک به آن اضافه کنید.
پس از اینکه آب به جوش آمد، برنج را به آن اضافه نمایید و اجازه دهید تا کمی بپزد.
بعد از ۷ دقیقه، برنج را تست کنید و اگر اطراف دانهها نرم و مغز برنج کمی سفت بود، آن را آبکش کنید.
سپس قابلمه را شسته و کف آن روغن بریزید.
برنج را در قابلمه بریزید و با استفاده از یک کفگیر، وسط برنج حفرهای ایجاد کنید.
درب قابلمه را بگذارید و شعله پخشکن را زیر قابلمه قرار دهید تا برنج به خوبی دم بکشد.
مرحله هفتم، تزیین مواد پلو
در این مرحله طرز تهیه مرصع پلو خلال بادامها را با گلاب خیس کنید تا عطر و طعم بهتری بگیرند.
زرشکها را پس از خیساندن، در تابهای با کمی روغن و شکر تفت دهید تا طعم ترش آنها متعادل شود.
کشمشها را نیز با کمی روغن در تابه تفت دهید تا نرم شوند.
مرحله هشتم، سرو مرصع پلو
پس از اینکه برنج به خوبی دم کشید، آن را در دیس بکشید و مواد تزیینی مثل مرغ پخته، زرشک، کشمش، خلال بادام و پسته را روی آن قرار دهید.
همچنین میتوانید مقداری از برنج را با زعفران دم کرده مخلوط و به عنوان لایه بالای برنج برای تزیین استفاده کنید.
اکنون مرصع پلو شما آماده است و میتوانید آن را میل کنید.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه ۵ غذای رژیمی با مرغ
نکات کلیدی طرز تهیه مرصع پلو
از جمله نکات مربوط به تهیه این غذا ایرانی میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
● در صورت تمایل میتوانید به جای مرغ از گوشت گوساله یا گوسفندی استفاده کنید.
● طرز تهیه مرصع پلو با گوشت چرخکرده، به این صورت است که باید گوشت را با پیاز رندهشده و ادویهجات مخلوط نمایید و به شکل کوفتههای قلقلی دربیاورید و سرخ کنید.
سخن پایانی
مرصع پلو، غذای اصیل ایرانی، از ترکیب برنج، مرغ و مواد لذیذی همچون زرشک، کشمش و خلالهای بادام و پسته تهیه میشود. در طرز تهیه مرصع پلو علاوه بر توجه به مواد اولیه، ترفندهایی نظیر آمادهسازی صحیح پوست پرتقال و تفت دادن آن برای ایجاد طعم خاص، اهمیت زیادی دارد. مراحل پخت مرصع پلو از جمله آمادهسازی مرغ، پخت برنج و تزیین غذا با زعفران و مواد مختلف، نیازمند دقت و زمان است تا طعمی بینظیر به دست آید. برای تنوع در دستور پخت این غذا ایرانی، میتوان از گوشتهای دیگری اعم از گوسفند یا گوساله به جای مرغ استفاده کرد.