برنامههای ایلان ماسک برای سفر به مریخ ممکن است کاملا نابود نشده باشند اما بدون شک با عقبگردی قابل توجه روبهرو شدهاند. نهمین پرواز آزمایشی استارشیپ( فضاپیمای شرکت SpaceX ) که بهطور خاص برای تحقق رؤیای «گونهای میانسیارهای از انسانها» طراحی شده است با از کنترل خارج شدن این فضاپیما بر فراز اقیانوس هند به پایان رسید.
این، سومین شکست پیاپی استارشیپ به شمار میرود.ماشینی که قرار بود انسانها را تا سال ۲۰۲۸ به مریخ ببرد، حتی هنوز موفق به یک دور گردش کامل به دور زمین نشده است. با این شرایط، برنامههای کوتاهمدت ماسک برای مریخ بیش از پیش شبیه به داستانهای علمی-تخیلی به نظر میرسند.
جای تعجب ندارد که ارائهی پر سر و صدایی از سوی ماسک که قرار بود جزئیات پروژه مریخ را همزمان با این پرواز آزمایشی ارائه دهد، لغو شد. ماسک، طبق معمول، اندکی پس از آزمایش در پستی نوشت که از این پرواز چه چیزهایی آموخته شده و برنامه از این پس با شدت بیشتری ادامه خواهد یافت.
در دیجینوی بخوانید:
ربات تسلا میتواند آشپزی کند!
رویکرد سریع شکست بخور، سریعتر یاد بگیر که ماسک در توسعه موشکها به کار گرفته، نقش کلیدی در موفقیت تاریخی اسپیسایکس به عنوان بزرگترین شرکت پرتاب فضایی جهان داشته است. چه در زمینه خودروهای الکتریکی و چه در مورد موشکها، ماسک به وعدههای زمانی بیش از حد خوشبینانهاش معروف است اما در نهایت موفق به ارائه فناوریهایی میشود که یک دوران را تعریف میکنند.
آیا این شکست نشان میدهد ماسک در پروژه استارشیپ بیش از حد بلندپروازی کرده است؟
این آزمایش نه تنها سومین شکست پیاپی امسال بود، بلکه اولین تلاش برای استفاده مجدد از بوستر Super Heavy نیز محسوب میشد. بازیافت موشکها همان چیزی است که اسپیسایکس را با فالکون ۹ و فالکون هوی در بازار پرتاب به برتری رسانده و برای صرفهجویی اقتصادی سیستم استارشیپ نیز حیاتی است.
این بوستر بازسازیشده تقریبا عملکرد خوبی داشت و استارشیپ را به فضا رساند. با این وجود، در هنگام تلاش برای فرود، منفجر شد. این نتیجه اصلا دلخواه مهندسان این شرکت نبود چرا که آنها دنبال استفاده مجدد از این بوستر هستند.
فراتر از کمک به دونالد ترامپ برای تحقق وعدهاش در رساندن آمریکاییها به مریخ در دوران ریاستجمهوری، برنامه مریخ برای ماسک بیشتر پروژهای شخصی است. این شکست اخیر ممکن است تأثیر گستردهتری بر آینده ماسک داشته باشد. سرمایهگذاران پس از حرکات جنجالی ماسک در دنیای سیاست آمریکا – از جمله ژستهای مشکوک و اره برقی در دست – به شدت نگران شدهاند.
آیا برنامه های ایلان ماسک برای رسیدن به مریخ عملی خواهد شد
آیا فاصله گرفتن ماسک از شرکتهای اصلیاش در زمینه خودروهای برقی، فضا، رباتیک و هوش مصنوعی، به عملکرد این شرکتها لطمه زده است؟ اگرچه استارشیپ برنامهای آزمایشی و جدا از تجارت موفق پرتابهای فالکون محسوب میشود، آیا طراحی آن واقعا عملی است؟ حتی اگر باشد، برنامه پرهزینه و پرخطر تستهای آن تا چه حد فشار بر کل شرکت خواهد آورد؟
استارشیپ برای ناسا نیز اهمیت کلیدی دارد. این فضاپیما قرار است آمریکاییها را تا سال ۲۰۳۰ دوباره به ماه ببرد. از آنجا که استارشیپ هنوز حتی به مدار زمین نرسیده، چه برسد به بازگشت موفق، ناسا باید جدیتر به رقبای ماسک مانند شرکت Blue Origin متعلق به جف بزوس نگاه کند.
ماسک همچنین قصد دارد از ظرفیت بالای حمل استارشیپ برای بردن قراردادهای بزرگ دفاعی مانند سپر موشکی “گنبد طلایی” مورد نظر ترامپ استفاده کند.شرطبندی علیه توانایی ماسک برای تحقق فناوریهای دور از ذهن، کار جسورانهای است؛ با این حال حتی ثروتمندترین مرد جهان هم نمیتواند زمان یا قوانین فیزیک را به نفع جاهطلبیهایش تغییر دهد.