شارژر Qi2 نسل جدید شارژ بیسیم است که با آهنربا و سرعت بیشتر وارد بازار شده، اما هنوز مسیر پرافتوخیزی تا فراگیر شدن در پیش دارد.
به گزارش تکراتو و به نقل از wired، شارژر Qi2 نسل جدید استاندارد شارژ بیسیم است که توسط کنسرسیوم انرژی بیسیم (Wireless Power Consortium یا WPC) معرفی شده و نسبت به نسخه قبلی یعنی Qi، تغییرات قابلتوجهی دارد. اگر تاکنون از هر نوع شارژر بیسیم استفاده کرده باشید، به احتمال زیاد از Qi بهره بردهاید.
مهمترین ویژگی Qi2، اضافه شدن قابلیت مغناطیسی با عنوان Magnetic Power Profile یا MPP است که بر پایه فناوری MagSafe شرکت Apple توسعه یافته. به لطف این ویژگی، شارژرها و دستگاهها دارای حلقهای از آهنربا هستند که باعث میشود گوشی دقیقاً روی شارژر قرار بگیرد و از حداکثر سرعت شارژ بهرهمند شود.
شارژر Qi2 چیست و چرا اهمیت دارد؟
در کنار Qi2، نوع دیگری از شارژ بیسیم به نام Extended Power Profile یا EPP هم وجود دارد که غیرمغناطیسی است. طبق گفته پاول گلدن از WPC، دستگاههایی که تنها از EPP پشتیبانی میکنند، نمیتوانند نشان Qi2 را داشته باشند و روی بستهبندی آنها باید صراحتاً ذکر شود که آهنربا ندارند.
بنابراین، تنها دستگاههایی که از MPP استفاده میکنند و دارای آهنربا هستند، اجازه دارند با نام Qi2 وارد بازار شوند.
مشکل سردرگمی کاربران با دستگاههای Qi2-Ready
در حال حاضر، برخی از گوشیها مانند سری Galaxy S25 سامسونگ، با عنوان Qi2-Ready عرضه شدهاند. این یعنی آنها از شارژ بیسیم با استاندارد Qi پشتیبانی میکنند، اما فاقد آهنربای داخلی هستند. کاربران برای بهرهمندی از ویژگیهای Qi2 باید قابهایی مخصوص خریداری کنند که دارای حلقه مغناطیسی هستند.
این وضعیت موقت احتمالاً به دلیل زمانبر بودن طراحی گوشیها و دشواری گنجاندن آهنربا در بدنه آنها به وجود آمده. از طرفی، تولید گوشیهای Qi2-Ready سادهتر و ارزانتر است و میتواند راهی باشد برای آوردن این استاندارد به گوشیهای میانرده و اقتصادی.
سازگاری Qi2 با نسلهای قبلی
خبر خوب این است که Qi2 با نسخههای قبلی استاندارد Qi سازگار است. یعنی میتوانید گوشیهای قدیمی اندرویدی یا iPhoneهایی که از MagSafe پشتیبانی میکنند را با شارژرهای Qi2 شارژ کنید، اگرچه ممکن است سرعت شارژ پایینتر باشد.
با این حال، عکس این ماجرا همیشه درست نیست. برخی گوشیهای جدید مانند HMD Skyline با برخی از شارژرهای قدیمی Qi کار نمیکنند. بنابراین احتمال دارد کاربران هنگام استفاده از تجهیزات قدیمی با مشکل مواجه شوند.
شارژر Qi2
مزایای اصلی شارژ بیسیم Qi2
بهرهوری بیشتر
شارژ بیسیم از طریق میدان مغناطیسی بین دو سیمپیچ انجام میشود. اگر این سیمپیچها درست در مقابل هم قرار نگیرند، بخشی از انرژی به گرما تبدیل شده و هدر میرود. Qi2 با استفاده از آهنربا باعث میشود دو سیمپیچ دقیقاً همراستا باشند و از اتلاف انرژی جلوگیری شود. این موضوع نهتنها سرعت شارژ را افزایش میدهد بلکه از آسیب به باتری نیز جلوگیری میکند.
سرعت شارژ بالاتر
در حالی که نسخه اولیه Qi تنها امکان شارژ با سرعت 5 وات را داشت، Qi2 اجازه شارژ با سرعت 15 وات را فراهم کرده و نسخه جدید Qi2 25W، آن را به 25 وات میرساند.
برخی برندها مانند OnePlus و Xiaomi مدتهاست که سرعتهای بالاتری را ارائه دادهاند، اما تنها با شارژرهای اختصاصی خود. Qi2 این امکان را فراهم میکند که با یک استاندارد عمومی، به سرعتهای بالا دست پیدا کنیم.
سازگاری بیشتر لوازم جانبی
هر شارژر Qi2 میتواند هر دستگاه Qi2 را شارژ کند؛ یعنی دیگر نیازی نیست برای هر گوشی، شارژر مخصوص خودش را داشته باشید.
همچنین اگر گوشی شما از Qi پشتیبانی میکند اما آهنربا ندارد، میتوانید با خرید یک قاب مغناطیسی، آن را به Qi2 ارتقا دهید. البته لوازم جانبی قدیمی مانند شارژرهای Qi یا برخی از تجهیزات MagSafe ممکن است با گوشیهای Qi2 سازگار نباشند.
سایر پیشرفتها
از جمله مزایای دیگر Qi2 میتوان به سازگاری با طیف وسیعتری از دستگاهها مانند تبلتها و گجتهای پوشیدنی اشاره کرد. همچنین، Qi2 دارای شارژ تطبیقی است؛ یعنی شارژر با دستگاه ارتباط برقرار میکند تا دقیقا همان میزان انرژی موردنیاز را ارسال کند. مدیریت بهتر گرما و تشخیص اجسام خارجی هم از ویژگیهای ایمنی جدید این استاندارد است.
Qi2 25W چیست؟
اولین بهروزرسانی بزرگ Qi2، نسخه Qi2.2.1 است که با نام Qi2 25W شناخته میشود. این نسخه وعده ارتقاءهای چشمگیری را میدهد:
سرعت شارژ بیشتر تا سقف 50 وات، اگرچه فعلاً سقف 25 وات در نظر گرفته شده است
همراستایی مغناطیسی بهتر برای استفاده بهینهتر از توان
سازگاری با Qi2 و Qi، اگرچه با سرعت پایینتر
در حال حاضر 14 محصول دارای گواهینامه Qi2 25W هستند؛ از جمله شارژرهای چندکاره، پاوربانکها و پایههای مخصوص خودرو از برندهایی مانند Anker، Aukey، Baseus، Belkin، Ugreen و Scosche. گفته شده که علاوه بر iPhone، برخی از گوشیهای اندرویدی نیز به زودی وارد اکوسیستم Qi2 خواهند شد، اما هنوز مدل دقیق آنها اعلام نشده است.
لیست کامل گوشیهای دارای گواهی Qi2
گوشیهای زیر به صورت کامل از Qi2 پشتیبانی میکنند:
iPhone 16، 16 Pro، 16 Plus، 16 Pro Max
iPhone 15، 15 Pro، 15 Plus، 15 Pro Max
iPhone 14، 14 Pro، 14 Plus، 14 Pro Max
iPhone 13، 13 Mini (تا 12 وات)، 13 Pro، 13 Pro Max
iPhone 12، 12 Mini (تا 12 وات)، 12 Pro، 12 Pro Max
HMD Skyline
لیست کامل گوشیهای Qi2-Ready
این گوشیها بدون آهنربا عرضه شدهاند اما در صورت استفاده از قابهای مناسب میتوانند عملکرد مشابه Qi2 داشته باشند:
Samsung Galaxy S25، S25+، S25 Ultra، S25 Edge
Samsung Galaxy Z Fold7، Z Flip7، Z Flip7 FE
تأخیر در عرضه گسترده گوشیهای Qi2
تا زمانی که یک دستگاه در آزمایشگاههای مستقل WPC تأییدیه دریافت نکند، نمیتواند لوگوی Qi2 یا Qi2 25W را داشته باشد. این فرآیند شامل بررسی مواردی مانند سرعت شارژ، قدرت آهنربا و سازگاری با دستگاههاست.
در حال حاضر طیف وسیعی از لوازم جانبی Qi2 از برندهایی مانند Apple، Anker، Belkin، Nomad، Mophie، Baseus و دیگران در دسترس هستند.
انتظار میرود تا پایان سال جاری یا اوایل 2026، گوشیهای اندرویدی بیشتری وارد اکوسیستم Qi2 شوند. معمولاً زمان طراحی و تولید گوشیها دو سال طول میکشد، بنابراین تأخیر فعلی قابل پیشبینی بوده است.
اگرچه WPC امیدوار است Qi2 به استاندارد جهانی بیرقیب شارژ بیسیم تبدیل شود، اما با وجود پیچیدگیها و تأخیرها، رسیدن به این هدف به این زودیها قابل تصور نیست.