ستارهای در فاصله 35 سال نوری زمین، میزبان پنج سیاره در منطقه قابل سکونت است که میتواند آب مایع داشته باشد.
به گزارش تکراتو و به نقل از wired، در فاصله حدود ۳۵ سال نوری از زمین، تیمی از ستارهشناسان دانشگاه مونترآل سیاره جدیدی را در سامانه ستارهای L 98‑59 کشف کردند. این سیاره پنجمین دنیایی است که در ناحیه قابل سکونت همان سامانه قرار دارد، جایی که احتمال وجود آب مایع فراهم است.
این سیاره جدید که L 98‑59 f نام دارد پیشتر با روش عبور از جلو ستاره قابل شناسایی نبود، اما با مشاهده نوسانهای گرانیگاهی در حرکت ستاره میزبان – از جمله مشاهدات HARPS و ESPRESSO در رصدخانه جنوبی اروپا – شناسایی شد.
ستاره L 98‑59 یک کوتوله سرخ کوچک و سرد با جرمی معادل حدود ۰.۳ جرم خورشید است. سیستم شامل پنج سیاره سنگی و فشرده است که برخی ویژگیهای جالب توجه دارند:
سیاره L 98‑59 f سیارهای از نوع سوپر-زمین با جرمی حدود ۲.۸ برابر زمین و شعاع تقریباً ۱.۴ برابر زمین، دارای دوره مداری حدود ۲۸ روز و درون ناحیه امیدبخش قابل سکونت قرار گرفته است.
سه سیاره داخلی (b, c, d) کوتاهمدار با دورههای کمتر از ۱۰ روز دارند و بر اساس مدلها ممکن است فعالیتهای آتشفشانی ناشی از گرمایش گرانشی را تجربه کنند یا حتی به سیارههای بزرگ آبی (water worlds) شباهت داشته باشند.
وجود این پنج سیاره در سامانهای فشرده و از جنس زمینشکل، نمونهای شبیه سامانه TRAPPIST‑1 است و فرصت منحصربهفردی برای مطالعه سیارات همستاره فراهم میآورد. لازم به ذکر است که مدارهای تقریباً دایرهای سیارات، باعث آسانتر شدن مطالعات تلسکوپی آینده از جمله با تلسکوپ جیمز وب برای مطالعه جو آنها خواهد شد.
در مجموع، این کشف با تاکید بر سیاره L 98‑59 f به عنوان پنجمین جهان ممکن قابل سکونت در این سامانه، یکی از هیجانانگیزترین کشفهای اخترشناسی نزدیک در سالهای اخیر محسوب میشود.