برای نخستین بار در جهان، دوربین مداربستهای در میانمار توانست لحظه وقوع یک زلزله فوقسریع را بهصورت زنده ضبط کند.
به گزارش تکراتو و به نقل از slashdot، دانشمندان در دانشگاه کیوتوی ژاپن با تحلیل این ویدئو به یافتههای تازهای درباره حرکت صفحات زمینساختی دست پیدا کردهاند.
زلزلهای به بزرگی ۷.۷ ریشتر در تاریخ ۲۸ مارس در امتداد گسل ساگاینگ، نزدیک شهر ماندالای، دومین شهر بزرگ میانمار رخ داد. اگرچه لرزش اصلی کمتر از ۸۰ ثانیه طول کشید، اما این حادثه و پسلرزههای آن موجب مرگ ۵۴۵۶ نفر و زخمی شدن بیش از ۱۱۰۰۰ نفر شدند.
بررسیهای بعدی نشان داد این زلزله دومین زلزله مرگبار در تاریخ معاصر و شدیدترین زمینلرزه میانمار در بیش از یک قرن گذشته بوده است.
گزارش جداگانهای که در همان نشریه منتشر شده، نشان میدهد بخشی از گسل جنوبی با سرعتی برابر با ۵.۹ کیلومتر بر ثانیه حرکت کرده؛ رقمی که از سرعت امواج صوتی بیشتر است و به آن زلزله با سرعت فراصوت یا سوپراشیر گفته میشود.
در این حادثه، یک دوربین مداربسته در فاصله حدود ۱۲۰ کیلومتری از کانون زلزله، توانست قدرت ویرانگر آن را بهخوبی ثبت کند. در این فیلم، زمین به نظر میرسد که در یک لحظه دو نیم شده و دو تکه آن در جهت مخالف از کنار یکدیگر عبور میکنند؛ چیزی که پیش از این فقط با ابزارهای لرزهنگاری از راه دور قابل بررسی بود.
برای پژوهشگران دانشگاه کیوتو، این تصویر تنها یک صحنه حیرتانگیز نبود؛ بلکه فرصتی بیسابقه برای تحلیل تصویری یک گسل لغزشی در زمان واقعی فراهم کرد. این ویدئو هماکنون در یوتیوب قابل مشاهده است.