- 2025-02-16
کمال تبریزی اعلام کرده که عدم حضور «پیر پسر» و «بیسروصدا» در بخش مسابقه جشنواره، بیعدالتی بوده است. او گفته اگر فیلم «پیر پسر» در بخش مسابقه جشنواره چهلوسوم حضور داشت با همین هیئت داوران، تمام جوایز مهم از جمله کارگردانی، بازیگری، تدوین، فیلمبرداری و طراحی صحنه را یکتنه به خودش اختصاص میداد. همچنین تاکید کرده بازیگرانی مثل شهاب حسینی و مریلا زارعی همیشه خوب هستند و به نظرش باید بازی جوانترها را دید. او در حالی این ادعا را مطرح کرده که برگزیدگان رشتههای کارگردانی و بازیگری همگی بالای چهل سال سن دارند و جوان محسوب نمیشوند.
کمال تبریزی که در جشنواره چهلوسوم فیلم فجر در جایگاه یکی از داوران حضور داشت، پس از پایان مراسم اختتامیه و حواشی به وجود آمده، درباره فیلم «پیر پسر» و نادیده گرفته شدن بازی شهاب حسینی، مریلا زارعی و امین حیایی توضیحات مفصلی داده است.
کمال تبریزی درباره فیلم «پیرپسر» و حذفش از بخش مسابقه گفته: «با قاطعیت میگویم اگر «پیر پسر» وارد بخش مسابقه شده بود با همین هیأت داوری تمام جوایز مهم شامل جایزه کارگردانی، جایزههای بازیگری، تدوین، فیلمبرداری و طراحی صحنه همه متعلق به «پیر پسر» بود. بنابراین نباید گفت که هیأت داوری جسارت نداشت بلکه باید گفت فیلمی وجود نداشت که داورها بخواهند جسارت نشان دهند واغلب جایزه های مهم را به یک فیلم بدهند.»
کمال تبریزی معاقد است در صورت راهیابی «پیر پسر» به بخش مسابقه تمام جوایز به این فیلم میرسید.
این کارگردان به بیعدالتیهایی درباره فیلمهای خارج از بخش مسابقه اشاره کرده: «عدم حضور فیلمهایی مثل «بی سروصدا» و «پیر پسر» یک بیعدالتی بود که هر دو به خاطر ممیزی شورای پروانه نمایش در سالهای گذشته یا حتی دوره جدید به رقابت جشنواره نرسیدند. فیلمهای «پیر پسر» و «بیسر و صدا» میتوانستند به بخش مسابقه بیایند و جزء انتخابهای هیأت انتخاب بودند اما هر دو بخاطر مسائل قبلی که داشتند، نتوانستند در جشنواره امسال حضور داشته باشند.»
برخلاف هیات داوران بسیاری مریلا زارعی را برای بازی در فیلم «موسی کلیمالله(ع)، مسحق سیمرغ بلورین میدانستند.
کمال تبریزی در بخشی از صحبتهایش درباره اینکه چرا فیلمهایی مثل «موسی کلیمالله» یا بازیگرانی مثل شهاب حسینی و مریلا زارعی دیده نشدهاند توضیح داده: «باید راه را برای جوانترها باز کرد. این صرفا یک پیشنهاد است چون مثلاً فیلمسازی مثل آقای حاتمیکیا ثابت کرده که کارگردان قدرتمندی است و میتواند سرانجام یک فیلم را به حد کمال خود برساند. معلوم است که اگر او فیلم های بعدی را بسازد همیشه نامزد میشود ولی جشنواره میتواند متعلق به نسل بعدی باشد که زبان و بیان تازه ای را در سینما آغاز کردهاند، مثل اکتای براهنی با «پیرپسر» یا فیلمهایی مثل «بچه مردم» و «شمال از جنوب غربی» که سازندگانشان تجربههای جدید را به کار گرفتهاند. بازیگرانی مثل شهاب حسینی بازی درجه یکی دارند و هنرشان در داخل و خارج ایران دیده شده است، در توانمندی مریلا زارعی و دیگران شکی نیست. گاهی فکر میکنم یک انجمن درجه یکهای سینما داشته باشیم که شامل هنرمندان بلامنازع سینما باشد و از این پس آثار آنان در جشنواره قضاوت نشوند و میدان فجر اختصاصا به جوانترها سپرده شود.»
فریبا نادری برای فیلم «شوهر ستاره» برنده سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن شد.
او درباره علت رسیدن سیمرغ به بازیگرانی مثل فریبا نادری و مصطفی زمانی هم گفته: «به نظرم کاری که فریبا نادری در فیلم «شوهر ستاره» انجام داده، استثنایی بود. من اصلاً ایشان را نمیشناختم و فقط شنیدم که در چند سریال بازی کردهاند ولی فیلم با کاری که او در ایفای نقش کرده، پیش میرفت. جذابیت فیلم هم همین نقش است و اینکه چقدر فیلمنامه آن در مدلی که برای این شخصیت نگاشته شده، خوب بود. البته این جا کارگردان هم تعیین کننده است ولی توانایی بازیگر هم درخشان به نظر میرسد. در توانمندی شهاب حسینی که هیچ شکی وجود ندارد و بارها این توانایی به اثبات رسیده است. بازی امین حیایی در «غریزه» و «زیبا صدایم کن» درجه یک بوداما در کنار این دو، مصطفی زمانی تا به حال در این قامت دیده نشده بود. او همان کاری را در فیلم «شمال از جنوب غربی» کرد که فریبا نادری در «شوهر ستاره» انجام داد. زمانی درک درستی از نقش داشت و جایزه بخاطر تلاشی که کرده بود به او تعلق گرفت.»
مصطفی زمانی برای فیلم «شمال از جنوبغربی» برنده سیمرغ بلورین شد.
او نهایتا تاکید کرده: «گر فیلم «پیر پسر» در جشنواره بود اصرار میکردم که تمام جوایز اصلی به آن فیلم داده شود. به هرحال این نظر ماست و اگر داوران تغییر کنند همه نامزدها و جوایز امکان تغییر خواهند داشت. در هر صورت اگر بعضیها خود را جای سازندگان «غریزه» و «پیر پسر» بگذارند که موانع متعدد باعث شد در دایره قضاوت قرار نگیرند، دیگر جایی برای بحث عدالت باقی نمیماند، همانطور که مصطفی زمانی به درستی گفت که اگر حسن پورشیرازی بود جایزه به هیچ کدام از ما نمیرسید.»
کمال تبریزی در حالی مدعی شده که جوایز به جوانان اهدا شده که حمید زرگر نژاد برنده سیمرغ بلورین بهترین کارگردانی متولد سال 1354 است و 49 سال سن دارد و فریبا نادری 40 ساله، لیندا کیانی 44 ساله، مصطفی زمانی 42 ساله هستند و محمود کریمی هم بالای چهل سال سن دارد.