تسلا در حالی که همچنان مشغول آمادهسازی رایانه نسل بعدی خود موسوم به AI5 برای ادغام در خودروهاست، برخی جزئیات مربوط به تراشه AI6 را فاش کرد. رایانه AI5 یا همان HW5، به تراشهای مبتنی بر هوش مصنوعی مجهز خواهد شد که بهصورت داخلی توسط تسلا طراحی شده و مشخصاً برای نیازهای خودروهای خودران این شرکت بهینهسازی شده است؛ این تراشه آنچنان قدرتمند است که امکان صادرات آن وجود نخواهد داشت.
تسلا ناچار خواهد بود توان محاسباتی تراشه هوش مصنوعی خیرهکنندهای را که برای رایانه HW5 در دست توسعه دارد، محدود سازد؛ این رایانه قرار است تا اواخر سال ۲۰۲۶ وارد تولید انبوه شود. رایانه خودران نسل پنجم (Hardware 5.0) که اکنون با عنوان AI5 شناخته میشود، از منظر قدرت پردازش هوش مصنوعی چنان پیشرفته خواهد بود که احتمالاً با محدودیتهای صادراتی اعمالشده از سوی دولت ایالات متحده بر تراشههای AI به دلایل امنیت ملی برخورد خواهد کرد.
به گفته ایلان ماسک، تسلا بهترین طراحیهای تراشه هوش مصنوعی را در زمینه ادغام قدرت محاسباتی با نرمافزار خودروهای خودران ارائه میدهد. به همین دلیل، توسعه رایانه HW5 مجدداً بهصورت درونسازمانی انجام میشود و بهرغم آنکه حتی رایانه HW4 نیز چند سال پیش ساخته شده بود، ماسک تصریح کرد که «هنوز هیچ تراشهای وجود ندارد که ترجیح دهیم در خودروهایمان از آن استفاده کنیم.»
تراشه AI4 که در حال حاضر در روباتاکسیهای Model Y برای اجرای حالت خودران کامل (FSD) بدون نظارت بهکار گرفته شده، در مقایسه با AI5 نسل بعدی، از نظر قدرت محاسباتی در سطوح بسیار پایینتری قرار دارد. بهحدی که تسلا ناچار است توان رایانه HW5 را کاهش دهد تا با الزامات محدودیتهای صادرات تراشههای هوش مصنوعی دولت آمریکا همراستا باشد.
در ماه ژانویه، ایالات متحده تصمیم به اعمال مقررات جدیدی گرفت که هم تعداد تراشههای AI و هم سطح عملکرد آنها را شامل میشود. بیش از ۱۰۰ کشور همپیمان با آمریکا با محدودیت در تعداد تراشههای پیشرفته قابل خرید مواجه شدهاند. در سوی دیگر، کشورهایی مانند چین علاوه بر محدودیت در تعداد، با سقف توان پردازشی نیز روبهرو هستند.
دولت ایالات متحده نهتنها صادرات تراشههای پیشرفته Nvidia از جمله B100 و B200 را ممنوع کرد، بلکه تراشه میانرده H20 این شرکت را نیز که مشخصاً برای برآوردهسازی الزامات دولت طراحی شده بود، مشمول محدودیت قرار داد. ممنوعیت مربوط به تراشه H20 از آن زمان برداشته شده و ایلان ماسک امیدوار است که سقف کنترلهای صادراتی بهمرور افزایش یابد تا تسلا ناچار به «تضعیف» عملکرد رایانه AI5 در بازارهای خارجی نباشد.
ماسک اشاره کرد که تولید انبوه خودروهای تسلا مجهز به رایانه AI5/HW5 و مجموعه دوربینهای FSD از سهماهه چهارم سال ۲۰۲۶ آغاز خواهد شد. در جریان توسعه و گسترش تولید رایانه AI5، تسلا همزمان برنامهریزی برای سختافزار نسل بعدی موسوم به AI6 را نیز آغاز کرده است. بهمنظور دستیابی به صرفهجویی مقیاس در تولید تراشه AI6، تسلا در پی تضمین سازگاری متقابل آن در سراسر اکوسیستم هوشمند رباتهای Optimus و خودروهای خودران است.
ماسک اعلام کرد: «در تفکر پیرامون Dojo 3 و تراشه استنتاجی AI6، بهنظر میرسد که بهصورت شهودی باید به سمت همگرایی حرکت کنیم؛ جایی که عملاً یک تراشه مشابه در کاربردهای مختلف مورد استفاده قرار گیرد، مثلاً دو واحد در یک خودرو یا یک ربات Optimus و شاید تعداد بیشتری روی یک برد».