بهترین انیمیشن های سیاسی؛ سیاست کارتونی
انیمیشن های سیاسی گرچه دنیای گستردهای ندارند، ولی برخی از آنها در زمره بهترین انیمیشنهای تاریخ قرار میگیرند. در این مقاله با 11 انیمیشن با موضوع سیاست آشنا میشویم.
سیاست مسالهای است که تاثیر مستقیم و همهجانبه بر زندگی همه مردم در سراسر دنیا دارد. ساخت فیلمهای سیاسی با موضوعاتی نظیر جنگ، ترور و حوادث سیاسی امری بسیار رایج است، ولی در ساخت انیمیشنها معمولا از سیاست کناره گرفته میشود. با این حال بسیاری از کشورها از ژاپن تا ایران، و از فرانسه تا آمریکا آثاری دارند که در زمره بهترین انیمیشن های سیاسی قرار میگیرند. این آثار ممکن است به صورت یک فیلم سینمایی و یا یک فیلم کوتاه ارائه شوند.
در این مقاله از پلازا قصد داریم مروری بر چند عنوان شناختهشده، که در زمره بهترین کارتون های سیاسی دنیا قرار میگیرند، داشته باشیم. اگر به این موضوعات علاقمندید، احتمالا از مطالعه مقاله بهترین انیمیشن های جاسوسی نیز لذت خواهید برد.
فهرست مطالب
بهترین انیمیشن های سیاسی
بیایید با هم مروری بر بهترین انیمیش های سیاسی داشته باشیم. این فهرست شامل انیمشن های کوتاه و بلند است که به ترتیب تاریخ اکران، با آنها آشنا میشویم.
انیمیشن Our Uniform
تاریخ انتشار: 2023ژانر: فیلم کوتاه، انیمیشنامتیاز آیامدیبی: 6.7/10
فهرست را با یکی از بهترین انیمیشن های سیاسی ایرانی آغاز میکنیم. انیمیشن یونیفرم ما کاری از یگانه مقدم است. او نویسنده، کارگردان و تهیهکننده این اثر بوده و داستانی از خاطراتش درباره داشتن حجاب در مدارس را به تصویر کشیده است. انیمیشن ایرانی یونیفرم ما در نودوششمین دوره جوایز اسکار، نامزد اسکار بهترین فیلم کوتاه انیمیشنی شد.
انیمیشن The Ostrich Politic
تاریخ انتشار: 2018ژانر: فیلم کوتاهامتیاز آیامدیبی: 7.4/10
یکی از بهترین انیمیشن های کوتاه سیاسی انیمیشن سیاست شترمرغ است که در سال 2018 منتشر شد. این عنوان کاری از هوهو (HouHou) است که در زمان تحصیل در مدرسه انیمیشن گابلین در فرانسه آن را ساخت. فیلم با روایتی شاعرانه از شترمرغهایی آغاز میشود که در حال انجام فعالیتهای روزانه هستند و سرشان را درون یک شی پنهان میکنند. درحالی که این یک رفتار غریزی طبیعی برای شترمرغها محسوب میشود، تحقیقات دکتر کیس خلاف آن را ثابت میکند. این انیمیشن کوتاه برنده جایزه بفتا در بخش بهترین فیلم دانشآموزی شد.
همچنین بخوانید :
انیمیشن The Lego Movie
تاریخ انتشار: 2014ژانر: اکشن، ماجراجویی، کمدی، خانوادگی، فانتزی، علمی-تخیلیامتیاز آیامدیبی: 7.7/10امتیاز راتنتومیتوز: 96%صداپیشگان: کریس پرت، ویل فرل، الیزابت بنکس، ویل آرنت
یکی از جدیدترین انیمیشن های سیاسی انیمیشن فیلم لگو به کارگردانی فیل برد (Phil Lord) و کریستوفر میلر (Christopher Miller) است. این عنوان سینمایی فروش خوبی داشت و نقدهایی عالی از منتقدین دریافت کرد. این اثر فقط یک کارتون کودکانه نیست، بلکه یک اثر هوشمندانه است که در قالب عادی بودن، دقیقا هدف را نشانه گرفته و به آن دست مییابد. در جهان لگو، ویتروویوس در تلاش است جلوی دستیابی رئیسجمهور شرور به یک ابرسلاح را بگیرد. او در این کار شکست میخورد ولی پیشگویی میکند که یک فرد عادی این کار را انجام خواهد داد. هشت سال بعد، امت خیلی اتفاقی وارد این ماجراجویی بزرگ میشود تا جلوی رئیس جمهور که قصد نابودی دنیا را دارد، بگیرد.
انیمیشن Waltz with Bashir
تاریخ انتشار: 2008ژانر: مستند، بیوگرافی، جنگی، تراژدی، روانشناختیامتیاز آیامدیبی: 8/10امتیاز راتنتومیتوز: 97%صداپیشگان: آری فولمن، ران بن-ییشای، اوری سیوان، میکی لئون
در فهرست بهترین کارتون های سیاسی دنیا نام یک انیمیشن اسرائیلی نیز به چشم میخورد. انیمیشن والس با بشیر اثری به کارگردانی آری فولمن (Ari Folman) است و به وقایه جنگ اول لبنان در دهه 80، به خصوص کشتار صبرا و شتیلا میپردازد. این فیلم براساس خاطرات یک سرباز اسرائیلی، آری فولمن، روایت میشود. او بار عذاب وجدانی سخت را بردوش دارد که خود را به صورت کابوسهای شبانه نشان میدهد.
انیمیشن Persepolis
تاریخ انتشار: 2007ژانر: بیوگرافی، درام، بزرگسالانهامتیاز آیامدیبی: 8/10امتیاز راتنتومیتوز: 96%صداپیشگان: کیارا ماسترویانی، کاترین دنو، دنیل دریکس، سیمون آبکاریان
مرجان ساتراپی یک نویسنده، کارگردان، انیمتور داستانهای مصور و فعال حقوق بشر است. او در کنار ونسان پارونو کارگردانی یکی از بهترین کارتون های سیاسی را برعهده داشته است. انیمیشن پرسپولیس در سال 2007 اکران شد و داستان یک دختر نوجوان در دوران انقلاب ایران را روایت میکند. انیمیشن پرسپولیس براساس یک سری داستانهای مصور از خاطرات مرجان ساتراپی در ایران و پیش از مهاجرت وی به فرانسه ساخته شده است. این عنوان سیاسی برنده جایزه ویژه هیئت داوران در جشنواره فیلم کن و نامزد اسکار بهترین انیمیشن شده است. این کارتون سیاسی با واکنشهای تندی از سوی مسئولین وقت جمهوری اسلامی ایران روبرو شد که آن را یک فیلم ضدایرانی خواندند.
انیمیشن Leunig: How Democracy Actually Works
تاریخ انتشار: 2002ژانر: فیلم کوتاه، انیمیشن، سیاسیامتیاز آیامدیبی: 6/10صداپیشگان: سم نیل
انیمیشن “لئونیگ: دموکراسی درواقع چگونه کار میکند” یک فیلم کوتاه یک دقیقهای است که میتوان آن را کوتاهترین انیمیشن سیاسی دانست. کارگردان این اثر اندرو هورن (Andrew Horne) است و فیلمنامه را نیز مایکل لئونیگ (Michael Leunig) نوشته است. این انیمیشن استرالیایی طنزی درباره اهمیت رای الکترال است و پس از انتشار برنده 5 جایزه شده است.
انیمیشن South Park: Bigger, Longer & Uncut
تاریخ انتشار: 1999ژانر: کمدی، فانتزی، موزیکال، بزرگسالانهامتیاز آیامدیبی: 7.7/10امتیاز راتنتومیتوز: 81%صداپیشگان: تری پارکر، مت استون، مری کی برگمن، جورج کلونی
انیمیشن سریالی سوث پارک یک انیمیشن محبوب است که پخش آن از سال 1997 آغاز شده و همچنان ادامه دارد. یک انیمیشن با موضوع سیاست که براساس این سیتکام مشهور ساخته شده، انیمیشن سوث پارک: بزرگتر، درازتر و کوتاهنشده است. داستان درباره استن مارش، کایل بروفلوسکی، اریک کارتمن و مک کورمیک است که وقتی وحشت ناشی از اعلام جنگ آمریکا به کانادا به اوج میرسد، تلاش میکنند دو تن از دوستان خود را نجات دهند. در همین حین باید با شایعه قصد صدام حسین برای تسخیر جهان نیز روبرو شوند.
همچنین بخوانید :
انیمیشن The Iron Giant
تاریخ انتشار: 1999ژانر: ماجراجویی، اکشن، کمدی، علمی-تخیلیامتیاز آیامدیبی: 8.1/10امتیاز راتنتومیتوز: 96%صداپیشگان: جنیفر آنیستون، هری کونیک جونیور، وین دیزل، جیمز گامون
برد برد (Brad Bird) با اقتباس هوشمندانه خود از کتاب The Iron Man (1968) به قلم تد هیوز (Ted Hughes) یکی از بهترین انیمیشن های سیاسی را ساخته است. انیمیشن غول آهنی در سال 1999 اکران شد، و داستان آن در سال 1957 در دوران جنگ سرد روایت میشود. گرچه داستان اصلی در انگلستان روایت میشود، ولی برد داستان را در شهر مین دهه 1950 به تصویر کشید و در کنار رگههای طنز و جهانبینی، رنگ و بوی جنگ سرد نیز به آن بخشید. داستان درباره پسری به نام هوگارت است که یک غول آهنی را پیدا میکند و اکنون باید جلوی نابودی این غول توسط ارتش ایالات متحده را بگیرد.
انیمیشن Patlabor 2: The Movie
تاریخ انتشار: 1993ژانر: علمی-تخیلی، سیاسی، مهیجامتیاز آیامدیبی: 7.5/10امتیاز راتنتومیتوز: 84%صداپیشگان: مینا تامیناگا، بریونی گلاسکو، توشیو فوروکاوا، داگ ارهالتز
بگذارید در میان بهترین انیمیشن های سیاسی سری هم به کشور ژاپن بزنیم. انیمیشن Patlabor 2: The Movie اثری به کارگردانی مامورو اوشی (Mamoru Oshii) است و به عنوان دنبالهای برای انیمیشن Ptlabor: The Movie (1989) ساخته شده است. این عنوان تماشایی تمرکز شدیدی بر موضوعات سیاسی دارد. این عنوان به موضوعات داخلی و بینالمللی دولت ژاپن در قرن بیستم میپردازد و نگاهی به وضعیت اشغال ژاپن از نظر اقتصادی، سیاسی و فناوری دارد.
انیمیشن Fantastic Planet
تاریخ انتشار: 1973ژانر: علمی-تخیلی، بزرگسالانه، تجربیامتیاز آیامدیبی: 7.7/10امتیاز راتنتومیتوز: 91%صداپیشگان: الن گوذاگوئر، دیک الیوت، گلود جوزف، اریک باوگین
کارتون فرانسوی سیاره شگفتانگیز یکی از تماشاییترین انیمیشن های سیاسی است که در زمان اکران افتخاراتی چون جایزه بزرگ جشنواره فیلم کن را از ان خود نمود. کارگردان این اثر رنه لالوکس (René Laloux) است و این اثر را با الهام از رمان Oms en série (1957)، به قلم استفان وول (Stefan Wul)، ساخته است. داستان تمثیلی این انیمیشن سیاسی درباره انسانهایی است که در یک سیاره عجیب به نام یگام زندگی میکنند. آنها تحت سلطه بیگانگان غولپیکر انساننمایی به رنگ آبی، به نام دراگها هستند. دراگها این انسانهای کوچک را به چشم حیوان میبینند، برخی را به عنوان حیوان خانگی نگه میدارند و برخی دیگر که در بیابان زندگی میکنند به طور دورهای سلاخی میشوند تا جمعیت آنها کنترل شود.
انیمیشن Animal Farm
تاریخ انتشار: 1954ژانر: درامامتیاز آیامدیبی: 7.2/10امتیاز راتنتومیتوز: 67%صداپیشگان: گوردون هیث، ماریوس دنهام
نام جورج اورول (George Orwell) با چند رمان سیاسی از جمله رمان مزرعه حیوانات (1945) و رمان 1984 (1949) گره خورده است. جان هالاس (John Halas) و جوی بچلور (Joy Batchelor) یکی از بهترین انیمیشن های سیاسی تاریخ را بر اساس کتاب مزرعه حیوانات ساخته و در سال 1954 آن را اکران کردند. داستان با انقلاب حیوانات مزرعه در برابر کشاورز آغاز میشود و سپس به تماشای استبداد جدید حاصل از این انقلاب مینشینیم. گرچه این عنوان 72 دقیقهای، فروش خوبی در گیشه نداشت ولی امروزه به عنوان یکی از بهترین انیمیشن های سیاسی شناخته میشود.
سخن پایانی
در این مقاله با چند عنوان از بهترین انیمیشن های سیاسی آشنا شدیم. آثاری که یا به طور مستقیم به مسائل سیاسی پرداختهاند، مانند انیمیشن ژاپنی Patlabor 2: The Movie یا در لفافه و به صورت استعاری موضوعات سیاسی را بررسی کردهاند، مانند انیمیشن The Lego Movie. اکنون نوبت به شما مخاطب گرامی میرسد تا ما را از نظرات خود درباره این مقاله بهرهمند سازید. شما چند عنوان از این کارتون های سیاسی را تماشا کردهاید؟ به نظر شما جای کدام انیمیشنها در این فهرست خالی است؟ مشتاق خواندن نظرات شما در پایین همین صفحه، در بخش دیدگاه شما، هستیم.
منتخب کاربران
ثبت دیدگاه
آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلدهای الزامی علامت گذاری شده اند *نظرات (0)
هیچ نظری ثبت نشده است.