- 2025-02-01
فیلم «گوزنهای اتوبان» به کارگردانی ابوالفضل صفاری که به عنوان یکی از فیلمهای منتخبِ بخش مسابقهی فیلمهای ایران، به جشنوارهی فیلم فجر راه یافته، یکی از آثار پربازیگر جشنوارهی چهل و سوم است. فیلمنامهی این اثر را باقر سروش و ابوالفضل صفاری نوشتهاند. «گوزنهای اتوبان»، فیلمی متفاوت از دیگر آثارِ کارگردان است؛
به گزارش فیلم نیوز، ابوالفضل صفاری از مستندسازهای فعال شبکه چهار بود و برای این شبکه، مستندهای متعددی را تهیه و کارگردانی کرد. آخرین فیلم صفاری سال ۱۳۹۸ در گروه سینمای هنر و تجربه اکران شد.در این فیلم الناز شاکردوست، نوید پورفرج، صدف اسپهبدی، سامان صفاری، بهنوش بختیاری و پیمان قاسمخانی به ایفای نقش میپردازند. این فیلم اجتماعی دربارهی تاثیر فضای مجازی بر زندگی امروز است. عابس که راننده پیک موتوری است، طی اتفاقی به دنبال ماشین یک بلاگر معروف میافتد. بلاگر فکر میکند عابس خفتگیر است و این در حالی است که گوشیاش روی لایو است و همه چیز به سرعت وایرال میشود.
فضای کلی | اگر تجربههای پیشین ابوالفضل صفاری اغلب در خارج از پایتخت میگذشت؛ اما حالا با فیلمی کاملا شهری روبهرو هستیم که کلِ آن در تهران میگذرد. فیلم داستانِ یک پسر جوان با نامِ «عابس» است که در یک رستوران بهعنوانِ پیک فعالیت میکند و پس از درگیری اتفاقی با یک بلاگر، زندگیاش دچار تغییراتی بزرگ میشود. با توجه به گستردگی شبکههای اجتماعی بهخصوص اینستاگرام در ایران، فیلمهای محدودی دربارهی این پدیده و تاثیراتِ آن بر زندگی مردمانِ امروز ساخته شده است؛ اما «گوزنهای اتوبان» بهشکل مستقیم، این موضوع را محورِ خود قرار داده است و در این باره بحث میکند که چطور زندگی آنلاین روی هویت واقعی انسانها تأثیر گذاشته است و رقابت برای جذب فالوئر و تأثیرات روانی این فشارها بر زندگی کسانی که بهعنوانِ اینفلوئنسر شناخته میشوند از یک طرف و کسانی که آنان را دنبال میکنند از طرفِ دیگر، چیست؟ اما آنچه در «گوزنهای اتوبان» بیش از هر چیز جذابیت دارد؛ نشان دادنِ این موضوع است که پشت صحنهی چنین شهرتی چه چیزی نهفته است؟ فیلم محصول مشترک ایران و آلمان است؛ اما قرار است ابتدا در ایران اکران شود.
«گوزنهای اتوبان» برخلاف ساختههای قبلی کارگردانش یک فیلم کاملا شهری است.
درباره کارگردان | ابوالفضل صفاری از دنیای مستندسازی به کارگردانی آثارِ داستانی پرداخته است و همین پیشینه، خواهناخواه تاثیرِ خود را بر فعالیتهای او گذاشته است و در جدیدترین تجربهی خویش (گوزنهای اتوبان) نیز سعی کرده تا حال و هوای جامعهی امروز ایران را به تصویر بکشد. این کارگردان تاکنون فیلمهای «یک کامیون غروب»، «از تهران تا بهشت»، «انتهای زمین» و «بیسایه» را کارگردانی کرده است. این آثار، در جشنوارههای متعدد خارجی نمایش داده شده و حتی اکرانشان در خارج از ایران با استقبال بیشتری روبهرو شدهاند، برای مثال «از تهران تا بهشت» زمان اکرانِ خود در ایران، یک سوم هزینهی تولید را هم برنگرداند و این درحالی است که فروش خارجی این فیلم بالای ۳۰۰ هزار دلار بود. دغدغهی اصلی صفاری، همواره سینمای مستقل بوده و معتقد است که دولت به جای حمایت از فیلمهای تجاری، باید دغدغهی اصلی خود را بر حمایت از سینمای مستقل بگذارد. «گوزنهای اتوبان» اما تجربهای متفاوت برای صفاری است؛ او در این اثر از ستارگان امروز سینمای ایران بهره بُرده است. او خود گفته است که نگاهِ همیشگیاش در فیلمسازی در این فیلم نیز حاکم است، اما به لحاظ موضوعی که به تصویر کشیده، مخاطبان بیشتری را درگیر میکند.
«گوزنهای اتوبان» از گروه بازیگران خیلی خوبی برخوردار است.
درباره بازیگران | «گوزنهای اتوبان» پُر از ستاره است و نقشهای اصلیاش را الناز شاکردوست و نوید پورفرج برعهده دارند که سال گذشته با «بیبدن» در جشنوارهی فجر حضور داشتند. از دیگر بازیگران فیلم میتوان به صدف اسپهبدی، سامان صفاری، پیمان قاسمخانی و سیامک ادیب اشاره کرد. تقریبا تمامی بازیگرانِ حاضر در این فیلم، در جشنوارهی فیلم فجر حضوری پرقدرت داشتهاند. شاکردوست، چند باری نامزدِ دریافتِ جایزه شده است و برای بازی در شبی که ماه کامل شد، سیمرغِ بلورین بهترین بازیگر را نیز دریافت کرد. پورفرج هم در سه دوره برای فیلمهای مغزهای کوچک زنگزده، مغز استخوان و زالاوا نامزد دریافت سیمرغ شد. صدف اسپهبدی هم که در اولین تجربهی سینمایی خود نقش زنی معتاد را در فیلم علفزار ایفا کرد و برای بازی در آن 25 کیلو از وزنِ خود را از دست داد، سیمرغ بهترین بازیگر نقش مکمل زن جشنواره فیلم فجر را به دست آورد. در این میان «پیمان قاسمخانی» نیز بارها نامزد و برندهی جشنوارهی فیلم فجر شده است؛ البته نه در قامتِ یک بازیگر که بیشتر به خاطرِ نویسندگیاش.
در فیلم «گوزنهای اتوبان» مخاطب با پشت پرده فعالیت بلاگرها مواجه میشود.
برگ برنده | برگِ برندهی فیلم، جدای از بازیگرانش، موضوع فیلم است: نقد فضای مجازی که این روزها بخشی جداییناپذیر از زندگی بسیاری از مردم شده است. این فیلم از زاویهای تازه به دنیای اینفلوئنسرها و شبکههای اجتماعی پرداخته و تلاش کرده است تا بحران هویت، قضاوتهای سریع، و تأثیر لایوها و وایرال شدن را به شکلی هشداردهنده نمایش دهد. تقابل طبقاتِ اجتماعی نیز دیگر نکتهای است که در این فیلم توجه شده است: یک پیک موتوری و یک بلاگر معروف. اینفلوئنسرها و کاربران همیشه به دنبال محتوای جنجالی هستند و در این میان قربانی «حقیقت» است؛ اما خطر همیشه در کمینِ خود آنان هم هست، بهنظر این سوژهی جذابی نیست؟
احتمال موفقیت | «گوزنهای اتوبان» بازیهای خوبی دارد و موضوعی جذاب و با توجه به نوبودنِ سوژهای که کارگردان و نویسنده به آن پرداختهاند، میتواند با استقبال خوبی از طرف مخاطب روبهرو شود. ابوالفضل صفاری فیلمی خوشساخت کار کرده و حالا باید منتظرِ نظرِ هیئت داوران بود تا دربارهی این اثر قضاوت کنند.